Benieuwd wat er de komende tijd zoal op 2Doc.nl en NPO Start verschijnt? De redactie tipt alvast zes documentaires en docuseries die in de loop van de maand juni te zien zijn.

Blok aan mijn been (Makers van Morgen)

De 47-jarige Pascal heeft twee gezonde benen, maar toch voelt het alsof zijn rechteronderbeen niet van hem is. Dat onderbeen voelt vervreemd, haast buitenaards. Hij droomt al jaren van een amputatie. Dan pas voelt hij zich 'compleet', meent hij. 

Pascal blijkt last te hebben van de neurologische aandoening Body Integrity Dysphoria. In deze korte, maar zeer ambitieuze Makers van Morgen-documentaire zien we hoe Pascal omgaat met deze diagnose. Hoe hij zichzelf vrijwillig in een rolstoel plaatst en naar specialisten in Zürich afreist, om dat blok aan zijn been beter te begrijpen. 

Regie: Femke Boots en Pien van den Boom
Zaterdag 1 juni om 20.00 uur op NPO 2 Extra, NPO Start en 2Doc.nl

Meisjes van de Goede Herder (VPRO)

'Ze pakken je naam af, geven je nieuwe kleding, leggen je het zwijgen op, sluiten de deuren achter je en laten je keihard werken in de naam van God,' vertelt hoofdpersoon Lies over haar tijd in een Goede Herder-klooster.

In vijf tehuizen in Nederland worden van 1860 tot 1978 zo'n twintigduizend meisjes met een moeilijke jeugd opgevangen. Zondaressen, 'gered' door de kloosterorde van de Goede Herder. Dag in, dag uit werken zij daar in wasserijen en naaiateliers. Vaak onder embarmelijke omstandigheden. Het zijn verhalen die men vooral kent uit Ierland, maar de laatste jaren wereldwijd opduiken. En dus ook in Nederland. 

Na vijftig jaar zwijgen gaan drie oud-pupillen van de Goede Herder op zoek naar de waarheid achter de ogenschijnlijk goede bedoelingen van deze nonnen. Via een rechtszaak eisen ze excuses en een schadevergoeding voor wat hen destijds is aangedaan.

Documentairemaker Britta Hosman volgt hen in hun strijd voor erkenning, maar het proces neemt een grillige wending. In vier afleveringen ontvouwt er een gruwelijke geschiedenis van dwangarbeid, misbruik en verdoezeling. Ondertussen neemt het aantal nog levende nonnen af. Wie kan zich nog verantwoorden als de laatsten overlijden?

Regie: Britta Hosman
Vanaf 6 juni kijk je de gehele serie op NPO Plus.
Maandag 6, 13, 20 en 27 juni om 22.20 uur op NPO 2.

Gerlach (KRO-NCRV)

Gerlach is de laatste kleine akkerbouwer onder de rook van Schiphol. Al sinds zijn veertiende runt hij een boerderij in Amstelveen, waar hij aardappelen, graan, bieten en aardbeien verbouwt. Samen met zijn goede vriend Rinus verkoopt hij de oogst vanuit z'n eigen schuur. 

De laatste jaren is de omgeving rondom zijn kleine houten huis aan het veranderen. Naastgelegen boerderijen zijn vervangen door distributiecentra, een Shell-tankstation en een McDonalds. Projectontwikkelaars azen ook op Gerlachs grond. 

In dit liefdevolle portret van Aliona van der Horst (Liefde is aardappelen, Wend je lichaam naar de zon) en Luuk Bouwman (Allen tegen allen) maken we mee hoe Gerlach op zijn manier weerstand biedt aan industrialisering, ziekte en klimaatverandering. De film won vorig jaar geheel terecht de IDFA Best Dutch Film Award. 

Regie: Aliona van der Horst en Luuk Bouwman
Donderdag 13 juni om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Generatie Pa (NTR)

Mich, Jay en Ruwhel zijn muzikanten en toegewijde vaders uit Rotterdam Zuid. Alledrie groeiden ze op zonder vaderfiguur, waardoor ze vanaf jonge leeftijd alles zelf moesten uitzoeken. Ze doen er nu alles aan om betere rolmodellen dan hun eigen vaders te zijn. 

Bibi Fadlalla (Zwarte Piet en ik, De vrouwen van mijn land) filmt de mannen terwijl ze optreden, aan hun kinderen voorlezen en onderling discussiëren over hun visies op mannelijkheid en vaderschap. In prachtige, blauw belichte scènes geven Mich, Jay en Ruwhel inzicht in hun worstelingen en overwinningen. Het doorbreken van zo'n generationele spiraal is allesbehalve eenvoudig, maar uiteindelijk is het de vaderliefde die zegeviert. 

Regie: Bibi Fadlalla
Woensdag 19 juni om 21.10 uur op NPO 3, NPO Start en 2Doc.nl

The Corridors of Power (VPRO)

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog beloven wereldleiders dat er nooit meer zulke door de mens veroorzaakte wreedheden zullen plaatsvinden. Never again, zeggen de mondiale supermachten. Maar waarom slagen wij er als moderne maatschappij nog steeds niet in om genocides en oorlogsmisdaden te stoppen? 

Corridors of Power is een uiterst ambitieuze documentaireserie van de gevierde Israëlische regisseur Dror Moreh, die in 2012 een Oscarnominatie ontving voor zijn film The Gatekeepers. In maar liefst acht afleveringen van een uur onderzoekt Moreh hoe kopstukken uit de Amerikaanse politiek beslissingen maakten bij militaire interventies in Iran, Bosnië, Rwanda, Kosovo, Darfur, Libië en Syrië. 

Moreh spreekt leiders als Henry Kissinger en Hillary Clinton over een langere periode en start daarbij in de periode na de val van de Sovjet-Unie. Bestaat er reële hoop om misdaden tegen de menselijkheid te stoppen? 

Regie: Dror Moreh
Woensdag 26 juni t/m 21 augustus elke woensdag om 23.10 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw (MAX)

‘Een volk dat geen toegang heeft tot de bronnen van zijn historie, krijgt een zelfbeeld dat gebaseerd is op mythen en stereotypen,’ schreef historicus Barbara Tuchman in haar proefschrift A Distant Mirror uit 1978. De uitspraak staat centraal in het leven en werk van auteur Cynthia McLeod (1936), die zich al haar hele leven inzet voor een waardige geschiedschrijving van Suriname. Regisseur Mildred Roethof maakte een film over haar. 

Daarin volgen we McLeods missie om meer aandacht te genereren voor Elisabeth Samson (1715-1771), de eerste vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname. McLeod deed jarenlang onderzoek naar Samson en is nauw betrokken bij het oprichten van een Samson-museum in Paramaribo. 

Toch is Roethofs documentaire vooral een portret van de iconische McLeod, vol vlijmscherpe observeringen, humoristische anekdotes en openhartige vertellingen over familie, ouderdom, leven en dood. De regisseur filmt haar in het Amazone regenwoud, op bezoek bij Rutte en in gesprek met de Surinaamse president Santokhi tijdens de ophef rondom het Nederlandse slavernij-excuses. Uit alles blijkt dat McLeod zo'n waardige ode verdient. 

Regie: Mildred Roethof
Donderdag 27 juni en vrijdag 28 juni om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl