Je bent een beginnende documentairemaker en wilt het ver schoppen. Maar hoe krijg je jouw docu nu bij een groot publiek? Met Makers van Morgen, 2Docs platform voor debuterende makers, is die stap misschien wel kleiner dan je denkt!

Makers van Morgen is het platform waar je terecht kunt met jouw afgeronde creatieve documentaire.

Leeftijd en scholing doen er niet toe, maar de originaliteit, kwaliteit en de impact natuurlijk wel. Na inzending wordt jouw film door de 2Doc-redactie bekeken en besproken.

Wij beoordelen op de relevantie/actualiteit van het onderwerp (is jouw film interessant en toegankelijk voor een groter publiek dan alleen jouw eigen omgeving?), de creativiteit/originaliteit (vertelt jouw film iets nieuws, in vorm of verhaal?), storytelling/opbouw (zit er een ontwikkeling of spanningsboog in jouw film?), productionele kwaliteit (is de film uitzendwaardig?) en impact (raakt de film ons?).

Als jouw documentaire wordt geselecteerd, dan wordt deze uitgezonden op NPO 2 Extra en verschijnt de film op 2Doc.nl en NPO Start. Lees hieronder wat het precies inhoudt om een van de Makers van Morgen te worden en aan welke eisen je moet voldoen! En, mocht je niet worden geselecteerd, iedere inzending krijgt van ons tips en feedback, iets waar je in de toekomst weer verder mee kunt!

Wat biedt Makers van Morgen?

 • Als jouw documentaire wordt geselecteerd, zal deze worden uitgezonden op NPO 2 Extra, met mogelijk nog extra herhalingen en zal deze online verschijnen op 2Doc.nl en NPO Start.
   
 • Een uitzending op NPO 2 Extra telt als een lineaire tv-uitzending, dit geeft je toegang tot het indienen van een documentaire bij bepaalde financieringstrajecten, zoals Teledoc Campus.
   
 • Je documentaire wordt gepromoot op onze social media-kanalen; Facebook, Twitter en Instagram.
   
 • Je documentaire wordt aangekondigd in de 2Doc Weekly, onze nieuwsbrief.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je moet een beginnende maker zijn. Leeftijd en scholing maakt niet uit, maar je hebt in ieder geval nog niet eerder samengewerkt met een (nationale) publieke omroep en je film staat nog niet online op een ander groot platform.
   
 • Het verhaal van jouw film is interessant voor een breed publiek.
   
 • De vorm van de documentaire is creatief uitgewerkt en is geen reportage.
   
 • De productionele kwaliteit van de film is uitzendwaardig, maar hoeft niet met een professionele camera gedraaid te zijn. Films waarin niet Nederlands gesproken wordt, dienen (bij selectie) met Nederlandse ondertiteling aangeleverd te worden.
   
 • De opbouw van je film bevat een ontwikkeling/spanningsboog.
   
 • De rechten van de documentaire liggen bij jou of je producent. Er is toestemming van alle betrokkenen en personages om de film uit te zenden en online te plaatsen.
   
 • Aan lengte stellen we geen harde eisen, maar onze voorkeur gaat uit naar films van maximaal 25 minuten. We adviseren beginnende documentairemakers ook om te beginnen met korte films.
   
 • We plaatsen maximaal 2 documentaires van één maker op ons platform.

Hoe dien ik mijn docu in?

Het indienen van je documentaire voor Makers van Morgen is heel gemakkelijk:

 • Mail ons op redactie@2doc.nl met als onderwerp 'Makers van Morgen'.
   
 • Stel jezelf kort voor; vertel wie je bent, wat je achtergrond is, een korte synopsis van je film en, als je die hebt, een website met eerder werk.
   
 • Stuur een zichtlink mee, dit mag via Vimeo, YouTube of op welke manier jou dan ook schikt.
   
 • En dan is het afwachten! Binnen 6 weken zal je een reactie van ons krijgen.

Wij zouden zeggen: schroom niet om je film in te dienen. Wie niet waagt, wie niet wint en wij vinden het geweldig om al jullie creaties te mogen bekijken!

Over NPO 2 Extra

NPO 2 Extra is een digitaal themakanaal van NPO 2. Dit kanaal is zowel via digitale televisie als internet te ontvangen en daarop kun je 24 uur per dag programma's over kunst en cultuur bekijken.

Als jouw film onder Makers van Morgen wordt uitgezonden, kun je het op de uitzendtijd live zien op dit themakanaal.

Meer informatie over NPO 2 Extra vind je hier.