Makers van Morgen

Reborn

VPRO

In Reborn 'adopteren' drie vrouwen levensechte babypoppen. Met behulp van de poppen proberen zij trauma's, ongewenste kinderloosheid en mentale kwetsbaarheid te verwerken. Maar hoe gaan zij om met de keiharde oordelen van de buitenwereld?

Regie: Neeltje Walgien

‘Door niet alles direct te vertellen, spoor je mensen aan om over een onderwerp na te denken’

Regisseur Neeltje Walgien over de kunst van het weglaten

Janneke van der Ende 4 september 2022

Hyperrealistische siliconen babypoppen, ooit van gehoord? Maker van Morgen Neeltje Walgien (1996) maakte de korte documentaire ‘Reborn’ over drie vrouwen die de levensechte poppen ‘adopteren’. Voor deze mensen zorgen de poppen voor troost of vullen ze een leegte. Vorig jaar studeerde Walgien af aan de School voor Journalistiek en won met deze film de Villamedia Afstudeerprijs van 2021. 2Doc.nl sprak de talentvolle regisseur over haar filmsucces.

Hoe kwam je de reborn-poppen op het spoor?
‘Ik heb altijd een soort morbide nieuwsgierigheid naar levens van mensen die ik niet echt begrijp. Zo zit ik in allerlei niche communities op Facebook en Telegram. Via zo’n groep kwam ik bij een bijzonder verhaal van een vrouw die geen contact meer had met haar schoonfamilie door haar reborn-pop. Die post blies helemaal op en bracht veel reacties teweeg. Een onderwerp dat zorgt voor verdeeldheid, vind ik meteen heel boeiend. Een deel werd boos bij het zien van de poppen en andere mensen vonden het juist heel mooi en bijzonder. Sommige mensen vonden het ook eng om zo’n levensechte pop te zien. Want dat zijn ze ook hoor! Maar toen ik de poppen voor het eerst in het echt zag, werd ik er eerlijk gezegd niet warm of koud van. Ik zag vooral wat het met de vrouwen deed en dat vond ik heel vertederend om te zien.’

Je docu geeft inzicht in wat deze drie vrouwen beweegt om een Reborn-pop aan te schaffen. Wat hoop je verder te bereiken met de film?
‘Ik vind dat we in een harde wereld leven. Er is weinig ruimte voor kwetsbaarheid, zachtheid en dingen die we niet begrijpen. In al mijn producties probeer ik aan mensen te laten zien: jouw wereld, hoe jij denkt en wat jij voelt is zo subjectief. Houd daar rekening mee voor je over iemand oordeelt. Ook hoop ik op een stukje destigmatisering. Onderwerpen zoals vruchtbaarheidsproblematiek of een onbeantwoorde kinderwens, zoals bij Iris, worden niet veel besproken. En dat terwijl veel vrouwen in hun leven met een miskraam te maken krijgen. Daar mag verandering in komen.’

Tekst gaat verder onder de afbeelding

‘Over vruchtbaarheidsproblematiek of een onbeantwoorde kinderwens wordt niet veel gesproken’

De documentaire duurt in totaal negen minuten. Zit alles wat je wilde vertellen erin?
‘Die vraag heb ik vaker gekregen. De docu heeft deze lengte, omdat ik enerzijds maar tien weken had om de film te maken. En anderzijds omdat ik met mijn vorige film de fout heb gemaakt om te veel te willen laten zien. Ik denk ook dat je mensen meer aanspoort om over een onderwerp na te denken als je niet alles direct vertelt. De kunst van het weglaten. Dat heb ik zeker geprobeerd in deze film.’

Hoe was het om deze film te maken?
‘Ik heb alles zelf gedaan. Dat kan heel stressvol zijn. Maar ik ben nogal een control freak, dus ik vond het fijn om alle knopen zelf door te hakken. De montage in mijn eentje was lastiger. Ik kan namelijk echt tot in de eeuwigheid doorgaan met aanpassingen. Op een gegeven moment moest ik zeggen: nu is het klaar. Ik ben zelf behoorlijk kritisch. Ook toen ik die prijs won, snapte ik het niet. Ik ben blij met hoe de film is geworden, maar dat ik er een prijs mee zou winnen en dat hij nu bij 'Makers van Morgen' te zien is, had ik echt nooit verwacht.’

‘Reborn’ is jouw tweede docu. Wat wil je verder gaan doen?
‘Ik heb altijd een miljard ideeën voor films of journalistieke producties. In een ideale wereld zou ik fulltime films willen maken. Maar geld verdienen blijft lastig in dit vak. Ik ben nu wel bezig met een nieuwe lange documentaire over een uitvaartondernemer die uitvaarten organiseert voor daklozen. Ik hoop dat het project snel van de grond komt, want het is echt een bijzonder verhaal.’

 

Contact opnemen met de maker?

Het Twitteraccount van Neeltje Walgien
Het Instagramaccount van Neeltje Walgien

Meer docu's over therapievormen

Meer Makers van Morgen