Blue Monday. Om jou door de zogenaamd 'meest deprimerende dag van het jaar' te loodsen, tipt 2Doc.nl 12 krachtige documentaires. Haal hoop en nieuwe energie uit de verhalen van mensen die, ieder op hun eigen manier, omgaan met heftige tegenslagen. Want als het echt allemaal tegenzit, hoe ga je dan verder?

Blue Monday

In Blue Monday nemen hoofdpersonen Jerry, Joyce en Chester je mee in hun kijk op hun psychosegevoeligheid. Als het aan deze drie jonge mensen ligt, moet de kijk op psychosegevoeligheid veranderen. Jerry kreeg bijzondere ingevingen tijdens zijn psychoses, die hem verder hielpen op de zoektocht naar zijn vader. Chester worstelt met de acceptatie van zijn ziekte en het liefst blijft hij ver weg van de psychiatrie. Joyce vraagt zich af of haar psychotische crisis een ziekte is, of eigenlijk een spirituele crisis.

Bekijk ook het DocTalks interview met regisseur Ingrid Kamerling, en luister onze podcastaflevering over Blue Monday.

Regie: Ingrid Kamerling

 

Stuk

De vierdelige serie 'Stuk' legt bloot wat er gebeurt als het noodlot zomaar ineens toeslaat. Een verkeersongeval, een ongelukkige val van de trap of een hersenbloeding; het voltrekt zich binnen één seconde, maar het leven lijkt daarna in weinig meer op hoe het was. Ineens is dat lichaam stuk, als was het een apparaat.

Lees en bekijk ook de context en verdieping bij de documentaireserie 'Stuk', aanvullende interviews en achtergrond artikelen.

Regie: Jurjen Blick.

Rusteloze zielen

Tbs-patiënten in de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek werken hard aan hun terugkeer naar de maatschappij. Ze nemen deel aan een theaterproject waarin ze geconfronteerd worden met hun demonen. Om over de drempel naar vrijheid over te kunnen stappen moeten ze vertrouwen hebben in een nieuw begin, ondanks het donkere verleden dat ze met zich meedragen. Kunnen ze hun demonen achter zich laten of zullen ze voor altijd met hen meereizen?

Bekijk het interview met regisseur Ingrid Kamerling, lees het gesprek met de twee TBS-theaterdocenten en kijk ook de documentaire 'Echo' het vervolg op 'Rusteloze zielen'

Regie: Ingrid Kamerling

 

Lief en leed op Parc Beaugarde

Net buiten Culemborg ligt aan een meertje 'Parc Beaugarde'. Dit vakantieparadijs is de laatste jaren een toevluchtsoord geworden voor buitenlandse arbeiders, mensen met schulden, maar vooral mensen die snel een onderkomen nodig hebben vanwege een scheiding. Regisseur Hans Pool is zelf gescheiden en portretteerde vijf persoonlijke verhalen die zich afspeelden in het in de volksmond genaamde tranendal.

Regie: Hans Pool

My Soul Drifts Light Upon a Sea of Trees

Zenpriester Ittetsu Nemoto verloor een oom, een vriend en een vriendin door zelfmoord. Het liet diepe littekens na, reden om een onlinegroep te starten voor mensen met suïcidale gedachten. Inmiddels ontvangt hij hen persoonlijk in zijn tempel. Ondanks het taboe op zelfmoord in Japan vertellen zijn bezoekers openhartig over wat er in hun leven speelde waardoor ze zo heftig naar de dood verlangden.

Regie: Heinrich Dahms

Waarom bleef je niet voor mij

In 'Waarom bleef je niet voor mij?' vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. Documentairemaker Milou Gevers verloor tien jaar geleden zelf haar moeder aan zelfmoord en dacht vaak, net als de kinderen, dat zij de enige was. In de documentaire praat Milou met de kinderen over alles waar niemand over durft te beginnen.

Lees ook het interview met de regisseur, Milou Gevers.

Regie: Milou Gevers

Storm om mij heen

Ze zat in gesloten inrichtingen en kampte met stemmen in haar hoofd. Muzikante S10 heeft een heftig verleden. Muziek maken gaf haar de ruimte om op een andere manier om te gaan met haar psychische situatie. Haar liedjes werden een enorm succes en zo beklom ze al op jonge leeftijd podia als Carré en de AFAS live. Hoe is het om bekend te zijn en daarnaast psychische problemen te hebben?

Regie: Timo Pisart en Kilian Kayser

De geluksmakelaars

Regisseur Wille Hyvönen (28) heeft in zijn leven nog nooit echte tegenslag gehad en beschouwt zichzelf als een uitzonderlijk gelukkig mens. Hij denkt zelfs te kunnen bewijzen dat professionele life coaches hem op dit gebied niets meer kunnen leren. Tot datgene gebeurt wat Wille voor ondenkbaar had gehouden. Als zijn vriendin Sirii naar Londen verhuist voor haar studie, stort zijn wereld in. Hij wordt angstig en depressief. Hij kan niet accepteren dat het leven niet altijd even mooi is en zich vastklampend aan zijn coaches gaat hij wanhopig op zoek naar houvast.

Regie: Wille Hyvönen

 

Als Mara lacht

Mara Tempelman (25) heeft de ziekte van Ulrich, een bindweefselziekte die al je spieren doet verslappen. Mara zit in een rolstoel en is afhankelijk van 24-uurszorg. Haar euthanasiewens zorgt voor intense gesprekken binnen het gezin. Moeder Ingrid wil haar dochter helpen met haar euthanasiewens: ‘Ik heb Mara uit liefde op de wereld gezet en zal haar met liefde weer van de wereld afhelpen’. Maar vader Arnoud wil nog niet loslaten. Ondertussen twijfelt Mara. Het gaat inmiddels weer beter met haar, ze vindt een baan, maar ze wil niemand valse hoop geven.

Luister ook onze podcastaflevering over Als Mara lacht en lees het interview met de moeder van Mara, Ingrid Tempelman.

Regie: Ans L'Espoir

Schone schijn

Schone Schijn portretteert zelfstandig ondernemer Serge (45) die met schulden van meer dan een miljoen het hoofd boven water probeert te houden. Hij was een succesvol ondernemer die in de problemen kwam tijdens de financiële crisis van 2008. De gevolgen van de bedrijfsschulden worden pijnlijk voelbaar in het gezin. De wasmachine is kapot, Serge’s vrouw Merel doet de was in de badkuip en er is geen geld voor schoolgeld van de kinderen. De deurwaarder heeft een datum geprikt voor de executieverkoop van de woning. Een meedogenloos beeld van armoede onder ondernemers in Nederland.

Regie: Fleur Amesz

Muhi - Generally Temporary

De vrolijke Palestijnse Muhi kwam als baby terecht in een Israëlisch ziekenhuis vanwege een ernstige auto-immuunziekte. Om zijn leven te redden, amputeerden de artsen zijn armen en benen. Vanwege de ontoereikende gezondheidszorg in Gaza kan Muhi niet naar huis, en daarom besloot zijn opa om bij hem te blijven. Vier jaar lang waren de filmmakers getuige van alle belangrijke momenten in Muhi’s leven. Maar de dappere Muhi laat zich niet uit het veld slaan: met zijn optimistische houding verovert hij de harten van zowel de Joden als de Palestijnen.

Regie: Rina Castelnuovo-Hollander en Tamir Elterman

 

Maison Charlotte

De chambres d’hôtes Maison Charlotte is het levenswerk van Jessica en Henk. Met volle overgave stortte het stel zich op de renovatie van deze Franse boerderij, op een cruciaal punt in hun leven. In de 2Doc Talent film 'Maison Charlotte' schemert de drijfveer achter hun harde werk en toewijding langzaam door…

Lees ook het interview met de makers, de 2Doc Talenten Lina van den Idsert & Pepijn Nuiten.

Regie: Lina van den Idsert & Pepijn Nuiten

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl