2Doc:

Elin

KRO-NCRV

Elin is intelligent, avontuurlijk en wil dolgraag met de buitenwereld communiceren. Maar door haar hersenbeschadiging is ze nauwelijks verstaanbaar. Het is vaak alleen haar moeder Marie-José die begrijpt wat ze zegt.

Toen Marie-José en Patrick elkaar ontmoetten droomden ze van een avontuurlijk en vrij bestaan waarin ze over de wereld zouden gaan zwerven met hun kinderen. Deze droom heeft plaats gemaakt voor een nieuwe werkelijkheid. Marie-José nam zich voor om Elin een zo gelukkig mogelijk leven te geven. Maar de prijs daarvan is hoog, want een burn-out ligt op de loer. Vader Patrick verblijft voor zijn werk vaak langdurig in het buitenland. Tweelingzusje Bente, die door Elin’s handicaps minder aandacht krijgt, trekt zich regelmatig terug in haar eigen wereld en observeert het gezinsleven via haar tekeningen.

Als er een spraakcomputer in haar leven komt, wordt het leven voor Elin en haar gezin spannend. Elin heeft alleen maar de controle over haar tong waarmee ze de computer kan aansturen. Gesteund door haar moeder begint ze een strijd om zich de spraakcomputer eigen te maken.

Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger het gezin gedurende vier jaar.

Regie: Cinta Forger, Walther Grotenhuis
Omroep: KRO-NCRV

2Doc.nl - de podcast over documentaire

In gesprek met regisseurs Cinta Forger en Walther Grotenhuis

2Doc.nl-redacteur Kitty Munnichs en filmkenner Helmut Boeijen gaan in gesprek met documentairemakers en -personages over de films die zij maakten. In deze aflevering zijn ze op bezoek in Amsterdam en praten ze met regisseurs Cinta Forger en Walther Grotenhuis over hun nieuwste documentaire Elin.

Waarom wilden zij deze documentaire maken? Hoe kwamen ze het gezin op het spoor, en hoe was het om daar vier jaar lang over de vloer te komen? En wat hebben ze zelf geleerd, als maker en als mens, van Marie-José, Patrick, Bente  en Elin?

Luister de podcast en abonneer je via jouw favoriete podcastapp.

Aangrijpende docu's over tegenslag