Activisten; ze worden verguisd en geprezen. In dit lijstje tipt 2Doc.nl 10 documentaires over activisten en met een activistische inslag. Hoe ga je te werk als je iets wilt veranderen in je maatschappij en welke gevolgen heeft dat? Volg de verschillende activisten en ontdek het zelf.

Everything Must Fall

Een levendige reconstructie van de studentenprotesten op de Wits Universiteit in Johannesburg. Toen de Zuid-Afrikaanse regering in 2015 besloot de collegegelden te verhogen, verzetten de studenten zich daartegen onder de noemer #FeesMustFall. Prominente leiders van de protesten, onder wie activist Shaeera Kalla, vertellen in deze documentaire hoe de aanvankelijk vreedzame demonstratie hard werd neergeslagen toen de universiteit de politiemacht inschakelde.

Kijk hier ook het DocTalks-interview met de regisseur Rehad Desai; waarom wilde hij deze documentaire maken?

Regie: Rehad Desai

The Yes Men Are Revolting

Na The Yes Men en The Yes Men Fix the World tonen Andy Bichlbaum en Mike Bonanno in dit derde deel zich van hun persoonlijke kant. Hun activistische bestaan heeft zijn tol geëist van vriendschappen, relaties en banen. Nu ze tegen de veertig lopen nemen ze hun prioriteiten onder de loep. Mike heeft steeds minder tijd voor actievoeren omdat hij vader is geworden en Andy kampt met relatieperikelen. Ook kijken de mannen kritisch naar het effect van hun campagnes: hebben al die gekke initiatieven wel de gewenste uitkomst? Of is het onmogelijk om de wereld te veranderen met deze vorm van activisme?

Regie: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno en Laura Nix

 

Quiénes Somos Ahora

In de 2Doc Makers van Morgen-documentaire Quiénes somos ahora (Wie wij nu zijn) vertellen Chileense vrouwen hun verhaal. Zij werden structureel verkracht en gemarteld, in opdracht van de staat, tijdens de dictatuur van Pinochet. Wat volgt is een levenslang gevecht tegen trauma’s die daaruit voortkomen en die bijna altijd worden overgedragen op de volgende generaties. Daarbij zetten de vrouwen zich ook in om erkenning en financiële steun te krijgen van de staat. Zullen de protesten de Chileense overheid doen buigen?

Regie: Doetie Bakker, Michèle Bouwmans & Hannemijn de Grood

Up a Tree

In het Duitse Hambacher bos wordt een symbolische strijd gestreden tussen bruinkool en milieu. De uitkomst bepaalt de toekomst van de regio. Makers van Morgen Hannah Cammeraat en Bodil Tummers geven een unieke kijk in een conflict.
Ze volgen een gedreven activist, wonend in een boomhut en bereid om zijn leven te geven voor een groene toekomst. Daarnaast brengen ze een harde werker in beeld die zijn inkomen heeft te danken aan de bruinkool, maar nu kampt met een onzekere toekomst en angst voor het verliezen van zijn cultuur. Up a Tree was onderdeel van CampusDoc.

Regie: Hannah Cammeraat & Bodil Tummers

#thisisegypt2, tien jaar na Tahrir

Wat tien jaar geleden op het Tahrirplein in Caïro begon als een opstand voor democratische vrijheden, bevochten door de jeugd, is uitgelopen op méér repressie. De twintigers van toen hebben het strijdtoneel verlegd naar hun eigen levens. Ruth Vandewalle volgt in #thisisegypt2 haar vrienden die allemaal hun eigen weg naar onafhankelijkheid zoeken binnen de beperkingen die er in Egypte zijn. Een documentaire over aanpassen, omdenken en negeren, in een land waar ‘gewoon je ding doen’ tot kunst is verheven.

Regie: Floris-Jan van Luyn

De stille beving

In Groningen zijn in en rond de monumentale kop-hals-rompboerderij uit 1837 van de familie Heite twee jaar geleden vierentwintig camera's geplaatst. Dag en nacht werden kleine en grotere aardbevingen geregistreerd. De schade aan de boerderij stapelde zich scheur voor scheur op en met elke nieuwe verzakking nam voor de bewoners de onveiligheid en onzekerheid toe.

Annemarie Heite ondervindt het, samen met haar man en twee tienerdochters, aan den lijve. 'Die stress gaat onder je huid zitten. Ik voel me zó in de steek gelaten door de overheid.' Gedurende haar eigen strijd met de NAM, bestuurders en de politiek ontpopt Annemarie zich als spreekbuis van de vele lotgenoten in haar buurt.

Regie: Piet Hein van der Hoek

Ghosts in Our Machine

In deze documentaire zien we fotograaf en activist Jo-Anne McArthur stiekem een vossenfokkerij betreden en volgen we haar protest langs een snelweg in de VS, waar een transport met varkens langskomt op weg naar het slachthuis. Ook bezoekt ze een stel dat honden adopteert die zijn gebruikt voor de wetenschap. The Ghosts in Our Machine brengt een moreel dilemma aan het licht dat de meesten van ons niet onder ogen willen zien. 

In haar werk wil Jo-Anne McArthur dieren voorstellen als individuen in plaats van producten en daarmee de dieren een gezicht geven.

Regie: Liz Marshall

Oproerkraaiers

Activisme is niet zomaar iets wat je er even bij doet, het kan een hoge prijs hebben. Sommigen raken hun huis kwijt, worden mishandeld, gearresteerd of krijgen een rechtszaak aan hun broek. De documentaire Oproerkraaiers van Sunny Bergman geeft een beeld van het hedendaags activisme en de invloed die dit heeft op de samenleving. De vrijheid van meningsuiting is een hoog goed in Nederland maar activisten worden regelmatig gecriminaliseerd om een enkele jaren later weer als serieuze gesprekspartner bij Rutte aan tafel te zitten.

Regie: Sunny Bergman

The Rainbow Warriors of Waiheke Island

In 1978 koopt een groepje idealistische jongeren in Londen een oude vissersboot. Ze dopen hem om tot Rainbow Warrior en trekken ten strijde tegen walvisvangst en atoomproeven. Tot de Franse geheime dienst in 1985 het schip bombardeert en er een dode valt. Zes bevriende opvarenden van toen worden nu ouder op het eiland Waiheke.

Regie: Suzanne Raes

De Arabische Storm

De demonstraties voor meer vrijheid worden in Syrië aan het begin van de revolutie hardhandig neergeslagen door het bewind van president Al-Assad. In 2013 wordt zelfs gifgas gebruikt tegen de eigen bevolking. De strijd die ontstaat trekt talloze Jihadistische groeperingen aan zoals IS. De revolutie is een bloedige oorlog geworden tussen moslims onderling, tussen gelovigen en niet-gelovigen, tussen verschillende sektarische en etnische groeperingen. Na aanslagen in Paris, Libanon en Egypte grijpen ook de grote mogendheden in. Om na te gaan waar de strijd nu over gaat, zoekt Sinan Can de verschillende groeperingen op die in Syrië vechten.

Regie: Sinan Can

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl