Door het jaar heen werden prachtige documentaires uitgezonden op 2Doc. Niet alle films kregen de kijkcijfers die ze verdienden en daarom zetten we ze graag nog een keer in de spotlights! De redactie van 2Doc.nl zocht voor jullie de 8 mooiste onontdekte pareltjes van 2018 uit. Ze mogen misschien niet de hoogste kijkcijfers getrokken hebben: volgens ons zijn ze niet te missen.

De vrijgevochten Turks-Nederlandse schrijfster Nazmiye gaat de confrontatie aan met haar moeder, een traditionele Moslima. Met het theaterstuk 'Niet meer zonder jou' reisde ze samen met haar moeder van Amsterdam tot New York. Nu wil Nazmiye het stuk opvoeren op de plek waar het allemaal begon: de huiskamer in Hengelo. Met familie als publiek.

Wat is kunst, wanneer is kunst echt, wat is de waarde van kunst en wie bepaalt dat? Vijftig jaar na Who's Afraid of Red, Yellow, and Blue III stelt regisseur Barbara Visser opnieuw deze vraag. De kunstenaar, de kunsthater, de media en de museumdirecteur. Iedereen spreekt zich in deze film uit over dit nog steeds spraakmakende kunstwerk. 

Tien jaar geleden klapte het Europese financiële stelsel bijna in elkaar. Europese leiders van toen nemen je mee in de spannendste zeven dagen van 2008 aan de hand van een reddingsplan voor de bank Fortis/ABN Amro. Hebben we wel iets geleerd? Waar staan we nu?

Negen miljoen Syriërs moesten hun huis verlaten na het uitbarsten van de oorlog. ‘The Long Season’ schetst een indringend beeld van het dagelijks leven in kamp Madjal Anjar, net over de Libanese grens. Een omgeving waar iedereen voortdurend wacht op nieuws van het thuisfront, waarbij de grote vraag is: kunnen zij terugkeren?

Een tas van een paar honderd euro en schoenen van nog meer. Nederlands-Marokkaanse jongeren kijken niet op van zulke bedragen. Designerkleding verschaft status en zo kopen ze zelfvertrouwen. Maar er is ook een keerzijde: een vicieuze cirkel van groepsdruk. Welke impact heeft dit op het leven van deze jongeren en waar verlangen zij echt naar?

Waar gaat Vastelaovend nou echt over? Lex Uiting neemt je mee in de wereld van het Limburgse carnaval. Een feest van verbinding en verbroedering waar oude generaties tradities in stand houden en de jonge garde in de traditie stapt en nieuwe creëert.

Wat doe je als op een dag gebeld wordt door een man uit Ethiopië die beweert dat hij je halfbroer is? Daniel uit Addis Abeba zoekt na decennia stilte contact met zijn Friese halfbroer en vader. Daniel zit in de dodencel en hunkert naar erkenning, maar zijn gepensioneerde vader wil daar niets van weten.

De burgemeester van het Italiaanse Riace bedacht een bijzondere oplossing voor de leegloop van zijn dorp: hij stelde het open voor migranten. Jarenlang was Riace een succesverhaal, tot de subsidiëring van het dorp ineens stopte. ‘But Now Is Perfect’ volgt het verhaal van de Nigeriaanse Becky. Plots moet zij het dorp, en daarmee haar veilige basis verlaten.

Meer tiplijstjes...