2Doc

Niet meer zonder jou

HUMAN

De vrijgevochten Nederlands-Turkse Nazmiye Oral gaat de confrontatie aan met haar moeder, een traditionele moslima.

Niet meer zonder jou was oorspronkelijk als theatervoorstelling te zien. Schrijfster en actrice Nazmiye Oral haalde er samen met haar moeder over de hele wereld successen mee, van Amsterdam tot aan New York. Duizenden mensen bezochten de voorstelling, behalve hun familie; moeder Havva wilde niet dat zij wisten waar zij mee bezig was. Nadat Nazmiye's veertien jaar jongere broer Mehmet toestemming geeft, wil ook Havva meedoen. De voorstelling wordt thuis in Hengelo opgevoerd, met de familie en buren als getuigen.

In Niet meer zonder jou komen taboes aan bod en wordt er over tradities, religie, maar ook seksualiteit gesproken. Het zorgt voor emotionele reacties in de kleine huiskamer. Het verhaal van Nazmiye creëert afstand, maar ook intimiteit binnen haar familie.

Niet meer zonder jou werd selecteerd voor de Gouden Kalf Competitie en ging in première op het Nederlands Film Festival.

Regie: Mijke de Jong

In gesprek met Nazmiye Oral

'Adelheid Roosen en ik zijn gewend de realiteit te verhevigen. Dat alles authentiek is, maar toch theater. Die taal kennen wij heel goed.'

Nazmiye Oral