Ook dit jaar kon menig documentaireliefhebber het hart ophalen bij indrukwekkende en ontroerende documentaires op onze site. Maar welke docu's werden in 2017 het best bekeken en/of beluisterd op 2Doc.nl? Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

1. Alicia

Drie jaar volgde filmmaker Maasja Ooms de jonge Alicia, in afwachting van een goed pleeggezin. Intussen groeide zij op in verschillende tehuizen. Wat doet dat met een kind? De film Alicia wist velen te ontroeren en resulteerde ook in bijzonder mooie en betrokken berichten in onze inbox met de vraag of mensen iets voor Alicia konden betekenen.

2. Moederliefde

Twintig jaar geleden was Cynthia de hoofdpersoon in een aflevering van Zembla. Toen werd ze uit huis gehaald op last van de Rotterdamse kinderrechter, die haar verstandelijk beperkte ouders ongeschikt vond om kinderen op te voeden. Inmiddels is haar jeugd, na de definitieve uithuisplaatsing toen ze vier was, getekend door opvang in een kinderhuis en haar verblijf bij verschillende pleeg-, crisis- en weekendmoeders. Op de rand van volwassenheid, woont ze noodgedwongen een tijdje bij haar biologische moeder. Desondanks probeert Cynthia toch haar eigen plekje te vinden in deze wereld.

3. Beerput Nederland

De uitzending van Beerput Nederland deed veel stof opwaaien. De controversiële documentaire over milieucriminaliteit in Nederland toont hoe vervuilers al jaren lang ongestoord olierestanten en andere schadelijke stoffen in onze rivieren kunnen dumpen.

4. Pilotenmasker

In Pilotenmasker wordt je meegenomen in de belevingswereld van kinderen die verblijven in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De documentaire toont hun belevenissen en behandelingen. Ze krijgen veel te verduren, van prikken en scans tot operaties en uitvallend haar. Vanuit het perspectief van de kinderen zien we hoe ze zich daarbij staande houden. Intieme shots worden afgewisseld met verrassende beelden die de 4- en 5-jarige kinderen zelf hebben gedraaid.

5. Ik ben geen probleemkind

De gesloten inrichting Transferium Jeugdzorg is geen gevangenis, maar de tieners die hier zitten kunnen niet weg. Iedere avond gaat de deur van hun kamer op slot. Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging laat naast emotionele therapiegesprekken en vertrouwelijke ontboezemingen ook observaties van de dagelijkse bezigheden zien.

6. Radiodoc: Het leven voorbij

Het leven voorbij gaat over de laatste dagen uit het leven van een vrouw alvorens zij haar leven beëindigd. Over het steunen van een geliefde in een onvoorstelbaar moeilijke situatie. En over iemand laten gaan of juist iemand tegen willen houden uit liefde.

7. De kinderen van juf Kiet

Kiet is een lerares die je ieder kind toewenst. Ze is liefdevol en altijd rechtvaardig. Haar geduld is oneindig. Ze leert haar kinderen Nederlands lezen en schrijven, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. Alles is nog nieuw en verwarrend. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie. De liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend. Langzamerhand winnen de kinderen aan zelfvertrouwen.