2Doc:

Bart en de zoektocht naar de dubbelganger

VPRO

Kunstenaar en filmmaker Bart Eysink Smeets is helemaal klaar met onze obsessie ‘uniek’ te moeten zijn. Om de wereld hiervan te bevrijden wil hij in Bart en de zoektocht naar de dubbelganger bewijzen dat hij niet - en daarmee niemand - uniek is.

Over deze documentaire

Tussen de acht miljard mensen op aarde gaat hij op zoek naar zijn dubbelganger. Maar is de individualistische bubbel waarin we leven wel zo makkelijk lek te prikken?

Ieder mens is uniek, dat is de generatie van Bart Eysink Smeets (1988) met de paplepel ingegoten. Maar kan je echt pas gelukkig worden als je je ‘unieke ik’ hebt gevonden, of als je je eigen unieke pad bewandelt? In dit moderne sprookje zoekt Bart op alle mogelijke manieren naar zijn dubbelganger. Met behulp van posters, rijdende billboards en online advertenties komt hij talloze Bart-look-a-likes in binnen- en buitenland op het spoor. En als de buitenkant lijkt, hoe zit het dan met het innerlijk?

Met een zoon op komst raakt Barts queeste in een stroomversnelling. Zelfs op crèches blijkt uniciteit het hoogste goed; in wat voor een wereld komt zijn kind terecht? Met gezichtsherkenningssoftware stuit hij vervolgens op de foto van een mogelijke dubbelganger in Amerika. Zal hij deze nog naamloze ‘Bart’ kunnen vinden? En levert de zoektocht hem op wat hij hoopt?

Regie: Bart Eysink Smeets
Omroep: VPRO

Lees ook:

Meer documentaires