2Doc:

Verdwaalde Veteranen

HUMAN

In de Drentse bossen ligt een thuisbasis voor veteranen die voor de burgermaatschappij hebben gevochten maar er niet in kunnen terugkeren. Hier vinden de veteranen ruimte om hun rugzak vol onverwerkte trauma's uit te pakken.

Over deze documentaire

In de Drentse bossen ligt de 'Thuisbasis Veteranen': een afgelegen bosgebied waar veteranen vertoeven die psychisch volledig zijn vastgelopen. Ze hebben PTSS opgelopen tijdens of na hun diensttijd of zijn er moreel door beschadigd. Gekweld door slapeloosheid en gedachten aan zelfdoding vluchten vele van hen weg in geweld, alcohol en medicatie. Of ze zonderen zich af en leven als kluizenaar op hun kamer.

Maar op deze thuisbasis vinden de veteranen een onderkomen, hulp en kameraadschap. Het is een plek waar ze elkaar begrijpen: een half woord is genoeg. Ze weten precies wie ze op welke dag beter even met rust moeten laten. Iets wat de 'Nukubu's' (Nutteloze Kut Burgers) vaak niet begrijpen.

Regisseur Marjoleine Boonstra brengt de veteranen op bijzondere wijze voor de camera. Welke onverwerkte trauma's dragen ze met zich mee? En hoe vinden ze weer hun weg naar een 'normaal' leven.

Regie: Marjoleine Boonstra
Omroep: HUMAN

In gesprek over PTSS

Lees verder over dit onderwerp

Meer documentaires over psychische aandoeningen