2Doc:

De Platoschool

BNNVARA

De Platoschool’. Een Amsterdamse basisschool met spirituele idealen en uiteindelijk werd aangeklaagd en de deuren moest sluiten.

Yara Hannema is een kind van de Platoschool. Een Amsterdamse basisschool die in 1983 werd opgericht door mensen met bijzondere spirituele en filosofische idealen. De leerlingen leerden er ondermeer Sanskriet, Indiase dans en filosofie; met de bedoeling “het kweken van een hoger bewustzijn”. Zijn dit soort idealen een goede basis voor het onderwijs? Dertien jaar na de oprichting kwam de school in opspraak omdat kinderen er geslagen werden. Leraren werden hiervoor veroordeeld en uiteindelijk moest de school haar deuren sluiten.

In deze documentaire maakt Yara Hannema een reconstructie van de gebeurtenissen op de Platoschool met behulp van gesprekken met oud-leraren, leerlingen en haar ouders. Yara onderzoekt wat er mis is gegaan. Hoe kan een school die uit idealisme is gesticht zo ontsporen? Yara beschikt over een groot en rijk archief van video- en fotomateriaal die de kijker terugneemt naar de dagen van de Platoschool. Door te kijken naar de geschiedenis van de ontspoorde idealen van de Platoschool hoopt Yara met deze film ook bij te dragen aan het debat over ‘bijzonder onderwijs’ in Nederland. Is het wel zo’n goed idee dat iedereen in Nederland zijn eigen school kan oprichten?

Regie: Yara Hannema
Omroep: BNNVARA

Vond je De Platoschool interessant? Lees dan ook:

Meer docu's over onderwijs: