2Doc:

De witte vlucht

KRO-NCRV

'De witte vlucht' gaat over Basisschool Het Octaaf in Nijmegen. Deze school wil onderwijs bieden aan alle kinderen in de buurt, die wel 25 verschillende nationaliteiten telt.

Hoogopgeleide, witte ouders die in de Nijmeegse wijk wonen laten de school echter links liggen. Iedere ochtend fietst een stoet ouders een drukke weg over om hun kinderen naar een witte school buiten de wijk te brengen. Roger, de net aangestelde directeur van Het Octaaf, is vastbesloten om daar met zijn team verandering in te brengen, maar wat is daarvoor nodig? Met zijn collega gaat hij bij jonge ouders op bezoek en in gesprek over hun school. 

Regie: Camiel Zwart

Opiniestukken over witte scholen, zwarte scholen en de benaming daarvan

Lees hier een artikel uit 2002 over het fenomeen van de witte vlucht.

In dit artikel in NRC uit 2015 beschrijft Frederiek Weeda hoe men in Amsterdam onderwijssegregatie tegen probeert te gaan.

Werner Toonk, voormalig Amsterdams gemeenteraadslid, betwijfelt in een opiniestuk van Het Parool of we ons wel druk moeten maken over onderwijssegregatie.

Brandpunt + interviewde regisseur Camiel Zwart over de documentaire De witte vlucht.

In Nederland worden al jaren de termen 'witte school' en 'zwarte school' gebruikt om aan te geven hoe multicultureel de samenstelling van de leerlingen op een school is. Wetenschappers betogen in dit artikel op Volkskrant waarom deze termen aan vervanging toe zijn.

Nationale Onderwijsweek

Tijdens de Nationale Onderwijsweek worden er verschillende onderwijsdocumentaires uitgezonden op NPO 2 en NPO Cultura. Kijk voor de programmering  en onze tips op onderstaande teaser.

Meer films over schoolkeuze en onderwijssegregatie