3LAB: Ik moet niks

Ik moet niks

KRO-NCRV

Toebie (14) woont met zijn Nederlandse ouders op een stuk land in Frankrijk. Hij is nog nooit naar school geweest, zijn ouders leren hem dat hij niets hoeft omdat hij al volmaakt is. Welke invloed heeft de opvoeding op zijn leven en zijn toekomst?

In 2012 ontmoette filmmaakster Lieke Heil de Nederlandse Toebie en zijn ouders Cornelis en Natascha op Ibiza. In de zes jaar die volgden heeft zij het gezin regelmatig gefilmd. Het resultaat is de documentaire Ik moet niks waarin Toebie (vernoemd naar Shakespeare’s “To be or not to be”) opgroeit van achtjarige jongen tot jongvolwassene. Het gezin verhuist vanuit Nederland naar een groot stuk land in Frankrijk dat door de ouders wordt omgedoopt tot The Happy Valley. Toebie gaat niet naar school. Hij leert van zijn ouders om kritisch naar de maatschappij te kijken en volgens de Boeddhistische filosofie te leven. Hij hoeft niet te presteren, het is voldoende is om gewoon te ‘zijn’.

Filmmaker Lieke Heil vraagt zich af wat voor effect het heeft op een kind om afgezonderd van de maatschappij op te groeien. Ieder mens wordt gevormd door zijn omgeving. Ouders zijn hierin een bepalende factor maar ook leeftijdsgenootjes spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling. Toebie krijgt thuisonderwijs en speelt niet met leeftijdsgenootjes. Tegelijkertijd groeit hij op in een warm gezin.

Ik moet niks is de eindexamenfilm waarmee Lieke Heil in 2019 is afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie.

Meer 3Lab