Musici in tijden van oorlog

United We Stand

EO

Volgt de in Nederland wonende Russische celliste Maya Fridman in haar missie om het Oekraïense volk in de huidige oorlog te steunen.

Sinds de Russische inval op 24 februari van vorig jaar is celliste Maya Fridman maandenlang dag en nacht bezig geweest om een reeks benefietconcerten te organiseren in de grote zalen in Nederland. Hierbij werkt ze samen met Oekraïense én Russische musici als Anna Fedorova, maar ook met de Letse cellist Mischa Maisky en de Nederlandse sopraan Channa Malkin. In de eerste maand hadden deze concerten al meer dan 200.000 euro opgebracht voor steun aan Oekraïne. En meer dan dat: broederschap, verbondenheid en solidariteit die tot in Oekraïne voelbaar zijn. 

Meevechten
Regisseur David van Tijn volgt Maya vanaf het eerste benefietconcert op de voet. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat deze oorlog verder gaat dan de uitbreiding van het Russische rijk en misschien wel vooral gericht is tegen de cultuur van Oekraïne, en dus ook tegen de musici. Dit gegeven verandert de rol van de musici in de film: zij zijn niet langer alleen degenen die troost brengen met hun concerten, zij vechten op hun manier mee met de Oekraïners. 

Over Maya Fridman
Maya Fridman is een celliste die in Nederland woont. Al vanaf jonge leeftijd werd Maya erkend als muzikaal wonderkind beschouwd. Tijdens haar studie aan de Moscow State College of Music, ontving ze de eerste prijs op het International Festival of Slavic Music, naast vele andere prestigieuze onderscheidingen. Vervolgens verhuisde zij naar Nederland, waar zij nog vijf jaar studeerde bij cellist Dmitry Ferschtman aan het Conservatorium van Amsterdam en afstudeerde met de allerhoogste onderscheiding.

Meer muziekdocu's