Close Up

Igone - En als beloning zweef je

AVROTROS

In september 2019 beëindigt prima ballerina Igone de Jongh vrij plotseling haar carrière bij het Nationale Ballet. Na een leven van vrijwel elke dag dansen, is er ineens niks. Regisseur Simone de Vries volgde Igone in het eerste moeilijke jaar nadat ze gestopt is.

Het valt Igone de Jongh in 2019 niet mee om afscheid te nemen van het Nationale Ballet, het gezelschap waaraan ze sinds haar zestiende verbonden was. Toch wordt haar op dat moment ook iets duidelijk, namelijk hoeveel het publiek van haar houdt. Dat inzicht vormt het zaadje voor een nieuw begin in een verder allesbehalve eenvoudige periode van ‘leegte’, waarin alle vertrouwde structuren wegvallen. De Jongh verhuist met haar echtgenoot Thijs Römer naar de polder. Ze probeert haar dansroutine in haar eentje vol te houden, in een leeg dorpshuis tussen de opgestapelde stoelen en de fanfare spullen. 

De documentaire ‘Igone - En als beloning zweef je’ toont hoe Igone’s voorstelling langzaam vorm krijgt. We zien haar repeteren met dansers Marijn Rademaker en Thiago Bordin en in gesprek met regisseur Ruut Weismann. In de loop van het proces reflecteert De Jongh op haar lange carrière en gaat ze na waarom ze nu zo graag danst. In unieke homevideo's - gefilmd door haar grootvader - zien we de jonge Igone opgroeien in de balletwereld, met als voornaamste constanten haar intense liefde voor haar langdurig zieke moeder en een eeuwige toewijding aan de dans.

Regie: Simone de Vries
Omroep: AVROTROS, Close Up

Igone de Jongh in de media

Meer documentaires over muziek