Holland Doc

With love from Russia

VPRO, HUMAN, IKON

Het grenzeloos verlangen om een baby te krijgen brengt zowel een Nederlands echtpaar als een Noorse single voor anonieme eicel- en embryodonatie naar een kliniek in St. Petersburg.

Vanuit verschillende perspectieven volgen we het proces van de maakbaarheid van een moderne familie; door de ogen van de wensouders, de jonge vrouwelijke arts en de eiceldonoren. Ze hebben allemaal hun wensen en dromen, worden die ook werkelijkheid?

In With love from Russia volgen we de wensouders op hun reis naar de zo gewenste baby’s. Waarom gaan ze daarvoor helemaal naar Rusland? Door de kinderwens van de westerse ouders wordt zowel hun eigen leven als dat van de Russische eiceldonoren ingrijpend beïnvloed. Wat zijn de beweegredenen van de Russische vrouwen om hun eicellen te doneren en zitten er voor hen risico’s aan vast?

De jonge arts zet zich in om de juiste donoren te selecteren en met behulp van de nieuwste technieken de wensouders te helpen. Zouden de donoren zich afvragen wat voor kinderen er door hun anonieme eiceldonatie op de wereld worden gezet? Misschien willen de kinderen als ze groter zijn ook weten wat hun genetische achtergrond is. Is het erg dat ze dat niet te weten komen of moeten we, net zoals de jonge arts, vooral blij zijn dat deze mogelijkheden voor het creëren van een familie er zijn?

Regie: Jorien van Nes

Regisseur aan de Keukentafel

Naar aanleiding van With love from Russia spreekt Chris Kijne met Jorien van Nes.