Human Doc

Help! Een hoer in de klas

HUMAN

Aan het begin van het college 'levensloop' aan de eerstejaars studenten van de Universiteit voor Humanistiek (UvH) test Josje de microfoon: "Test, test. Harder? Zachter? Haha, dat zeg ik ook altijd op mijn werk." Het ijs is meteen gebroken en het gastcollege kan beginnen.

Josje is als prostituee werkzaam op de Amsterdamse Wallen. In deze film gaat ze in op vragen van studenten en scholieren over haar beroep. Naast de de UvH praat zij ook met studenten van een hbo-opleiding voor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en een vierde klas havo.

Leerlinge: "Mevrouw, mag ik wat persoonlijks vragen? Vindt u dat dan echt leuk om te doen?"
Josje: "Ja, geweldig!"

Er zijn in Nederland naar schatting 25.000 mensen werkzaam in de prostitutie; ze ontvangen een veelvoud aan klanten. Maar het werk blijft in de taboesfeer hangen. In deze documentaire wordt het thema prostitutie van binnenuit benaderd. Josje vertelt aan studenten en scholieren over haar dagelijks werk, waarvoor ze vrijwillig heeft gekozen. Zij hoopt dat openheid rond het beroep van prostituee ervoor zorgt dat mensen meer respect krijgen voor dit niet alledaags vak.

Vooral tijdens haar bezoek aan de havo-klas wordt Josje geconfronteerd met de dubbele moraal die er rond haar beroep bestaat. Ze bestrijdt vooroordelen en informeert haar publiek over praktijken van loverboys en hoe meisjes daardoor verleid kunnen worden.

Waar gaat vrije keuze over in dwang en gedwongen werken? In hoeverre is er sprake van vrije keuze rondom het vak van sekswerker? En hoe zit het met de ongelijkwaardigheid van meisjes en jongens ten aanzien van seksualiteit? De uitspraak 'Jongens zijn stoer en meisjes een hoer' als zij meerdere seksuele partners hebben gehad, onderschrijven veel jongens én meisjes.

Regisseur: Eveline van Dijck