Holland Doc

Onze krant

IKON

Journalist Andrei Sjkolny woont op het Russische platteland. Moskou is ver weg. De mensen in dit verlaten gebied zijn arm en worden volledig in beslag genomen door de dagelijkse strijd om het bestaan. Voor politici en pers lijken ze niet te bestaan.

Sjkolny heeft zijn baan bij de regionale krant 'De Leninist' opgezegd; hij is het schrijven van artikelen over nietszeggende onderwerpen zat. Hij besluit zelf een krant te gaan maken, voor zijn vergeten regio: Nasha Gazeta, 'onze krant.' Filmmaakster Eline Flipse volgt in haar documentaire de dagelijkse beslommeringen van de selfmade hoofdredacteur.

Met een oplage van 7.000 heeft de krant inmiddels een vast publiek gevonden. In Nasha Gazeta plaatst Sjkolny wat hij zelf belangrijk vindt en wat de mensen graag lezen. Elke week rijdt hij langs de dorpen om het nieuwe nummer bij de verkooppunten af te geven en het geld van de verkoop te innen. 

Ondertussen hoort hij van de mensen op straat wat hen bezig houdt. En dus staan in Nasha Gazeta geen berichten over het reilen en zeilen in Moskou, over gelukte oogsten en plannen van lokale partijbonzen die toch niet worden gerealiseerd, maar over een dorp dat al drie maanden geen water heeft, over de boer die zijn hond terugvond door zelf te blaffen, over de dorpsdokter die dagelijks bij een temperatuur van -26 °C vele kilometers per fiets aflegt om haar patiënten te bezoeken.

Kleine verhalen, afgezet tegen het imposante decor van het hedendaagse Rusland.

Regisseur: Eline Flipse