Holland Doc

Liefdeswinter

IKON

Voor Gülsah Dogan zijn haar oom Cemal en tante Emine het toonbeeld van de ideale liefde. Ondanks zijn hoge leeftijd gaat Cemal dagelijks langs bij zijn vrouw, die in een verzorgingstehuis verblijft. En ondanks haar vergevorderde Alzheimer glimt zijn vrouw als hij in de buurt is.

Dogan vraagt zich af hoe zo'n liefde ontstaat en vooral: hoe de liefde zolang stand weet te houden. Daarvoor gaat ze te rade bij familieleden in Nederland en Turkije. Die rondgang levert haar een veelheid aan antwoorden op , elk gekleurd door het liefdesverleden van de spreker. Van onbegrip bij de oude tante die uitgehuwelijkt werd en de liefde alleen uit verhalen kent tot woede bij de jongere vrouw die het aandurfde bij haar man weg te gaan.

Tegelijkertijd vertelt de film het verhaal van de liefde van Cemal en Emine: hoe neef en nicht in hun Koerdische geboortedorp aan elkaar gekoppeld werden en via het Turkse Adana in het Hollandse Enschede belandden. Gaandeweg Dogans zoektocht verschijnen er steeds meer barstjes in het rooskleurige beeld dat zij van haar oom en tante had.

Prix Europa Iris

Gülsah Dogan heeft voor Liefdeswinter in oktober 2011 de Prix Europa Iris in ontvangst genomen. Dat is de prijs voor de beste Europese televisieproductie over diversiteit in Europa. De Prix Europa Iris maakt deel uit van de Prix Europa voor de beste Europese tv-producties.