Holland Doc

The West Lusaka Man

VPRO

Roel Goosen, ooit een gelukszoeker in Afrika, zit al vijf jaar in een Zambiaanse gevangenis. Hij is veroordeeld voor de moord op een Zambiaanse vrouw. 'The West Lusaka Man' is het spannende en schrijnende verslag van de pogingen die Goosens ouders ondernemen om hun zoon vrij te krijgen.

In augustus 2001 gaat Goossen vanaf de boerderij van zijn schoonouders op weg naar de slijterij Sakala's Bottlestore in Lusaka-West. Hij hoopt een lift te krijgen van één van de stamgasten naar de stad om zijn verloofde op te halen. Er ontstaat een worsteling. Voordat Roel het beseft zit hij op het politiebureau op verdenking van moord.

Goosen wordt veroordeeld voor de moord op een Zambiaanse vrouw, zelf heeft hij altijd ontkend. Zijn advocaat Bob Vink, tevens adviseur van PrisonLaw, ontdekte dat het bewijs in de zaak flinterdun is. Getuigen verklaren een blanke man met een geweer te hebben gezien, terwijl andere getuigen verklaren dat er ten tijde van het misdrijf geen elektriciteit was in het dorp. Hoe hebben de getuigen Goossen dan kunnen zien schieten? Ook bestaat er twijfel over het aantal geloste schoten. 

Op 8 december 2004 wordt Goosen ter dood veroordeeld. Zijn advocaat heeft een gratieverzoek ingediend voor de omzetting van de doodstraf naar levenslang. Inmiddels is dit verzoek ingewilligd. Filmmaker Walter Stokman laat in de documentaire zien hoe de ouders van Goosen met man en macht proberen hun zoon vrij te krijgen.

Regisseur: Walter Stokman