Holland Doc

Zwarte ogen

VPRO, NPS

‘Zwarte Ogen - op zoek naar de tango van mijn vaders’ is een persoonlijke documentaire die dwars door het Oost-Europa van de jaren ‘30 en ‘40 voert. Op zoek naar het ware verhaal achter de mysterieuze Russische zanger Pjotr Leschenko ontrafelt regisseur Jan Bosdriesz meer dan waar hij op rekende.

Geïnspireerd door een grammofoonplaat van zijn vader gaat Jan Bosdriesz op zoek naar de sporen van de Russische zanger Pjotr Leschenko (1898-1954), die ongekend populair was in de jaren ’30 en ’40 met zijn tango's, zigeunerliederen en Russische romances en die later omkwam in een Roemeens werkkamp. 

Bosdriesz’ reis voert hem onder andere naar Rusland, Roemenië, Letland en de Oekraïne. Hij ontmoet mensen voor wie Leschenko’s muziek verschillende emoties en herinneringen oproepen. Onderweg blijken er steeds meer raakvlakken te bestaan met de familiegeschiedenis van Jan Bosdriesz zelf. Zwarte Ogen is een documentaire over muziek, melancholie, herinneringen en verborgen familieverhalen tegen de achtergrond van de gruwelijke geschiedenis van Europa in de jaren ’30 en ’40.

Regisseur: Jan Bosdriesz