Holland Doc

Nestblijvers

VPRO

Het verlaten van het ouderlijk huis is in de meeste Westerse landen de eerste stap naar meer zelfstandigheid. Iemand die besluit thuis te blijven wonen heeft in andermans ogen al snel ‘de boot gemist’. We noemen hen nestblijvers. Over hen gaat deze film.

Nestblijvers zijn een maatschappelijk fenomeen waar vaak wat lacherig over gedaan wordt. Want waarom vlogen zij niet uit? Juul Bovenberg zocht bij drie van hen naar een antwoord.

Ebgert Stellink (80) woont nog in de boerderij waar zijn voorouders generaties lang hebben gewoond. Hij kookt, wast en onderhoudt het erf zoals zijn ouders het deden. ‘Waarom zou je iets nieuws kopen als het oude nog functioneert?’ Egbert vind het jammer dat hij nooit een relatie heeft gehad, maar, zegt hij: ‘Tegenwoordig zie je wel dat heel veel stellen uit elkaar gaan, nou, dan ben ik nog liever vrijgezel’.

Heleen Letteboer (46) woont nog bij haar moeder Greet Jansen (72). Al heel jong wist Heleen dat ze geen kinderen wilde. Haar ouders zijn gescheiden en Heleen zag dat haar moeder geen vrijheid meer had omdat ze hard moest werken om Heleen en haar broer een goed bestaan te kunnen geven. ‘Dat nooit’, dacht Heleen. Zelf werkt ze in een chique kledingzaak in Amsterdam en geniet van haar vrijheid; ze reist veel samen met haar moeder, zonder de verantwoordelijkheid te hebben voor een partner of kinderen.

Michel de Brave (81) woont samen met zijn 100-jarige moeder Dilia in Amsterdam in een woning van 30 m2. Zijn moeder is alles voor hem. Hun woning is een paleis, zijn moeder de koningin en Michel een onderdaan. Moeder doet nog alles zelf, Michel hoeft alleen maar boodschappen te doen aan de overkant van de straat en de aardappels af te gieten. De vader van Michel is na de oorlog niet meer terug gekomen uit Duitsland waar hij te werk werd gesteld. ‘Toen heb ik de stoute schoenen maar aangetrokken en ben voor het gezin gaan zorgen.’ Één liefje is er ooit langsgekomen, maar ze liep voorbij, omdat Michel te zwijgzaam was.

Na de filmopnamen werd bij Michel Brave kanker geconstateerd. Een week na uitzending is hij thuis op de bank overleden.

‘Nestblijvers’ biedt een perspectief op een samenleving die we zijn kwijtgeraakt. In deze jachtige tijd van carrièrejagers, gelukzoekers en moderne nomaden vormen nestblijvers oases van rust.

Regisseur: Juul Bovenberg