Babette Niemel, IKON, 2008

Koning zonder land

IKON

Papoea-voorman Nicolaas Jouwe krijgt in 1962 met z’n gezin een rijtjeshuis in Delft toegewezen. De bedoeling was voor een bepaalde periode, maar nog altijd woont hij in Delft. Zijn huis wordt nu afgebroken. Waar moet hij heen?

Die onafhankelijke republiek Nieuw Guinea komt er nooit, omdat Nederland niet de steun weet te verwerven van de internationale gemeenschap. De inmiddels 84-jarige Jouwe staat voor een moeilijke keus. Zijn huis in Delft wordt afgebroken. Wat nu? Naar een verzorgingsflat? Of wil hij de laatste jaren van zijn leven slijten tussen zijn onderdanen op een koele heuvel in het door Indonesië bezette Papoea?

In de documentaire Koning zonder Land wordt een bijna vergeten hoofdstuk van de Nederlandse koloniale geschiedenis belicht. Door de ogen van Nicolaas Jouwe, zijn zoon en andere familieleden leren we de geschiedenis van Papoea vanuit een zeer persoonlijk perspectief kennen. Het leven van Nicolaas Jouwe stond helemaal in het teken van een ideaal: een vrij Papoea. Een ideaal dat met het verstrijken van de tijd steeds verder buiten bereik is gekomen.

Hoewel Nicolaas Jouwes jongste zoon Nico in Hollandia, Nederlands Nieuw-Guinea, werd geboren, heeft hij zich tot voor kort niet erg bezig gehouden met zijn wortels aan de andere kant van de wereld. Nu zijn vader overweegt terug te keren, moet hij de mogelijkheden daarvoor ter plekke onderzoeken. Alleen al dat voornemen dwingt hem na te denken over zijn plek in deze geschiedenis.

Regie: Babette Niemel
Dit is een productie van René Mendel / Interakt voor IKON TV.