Holland Doc

Emoticons

HUMAN

In de documentaire 'Emoticons' geeft Heddy Honigmann een gezicht aan een groep 'dolende zielen' die op zoek is naar contact, troost, hulp, vriendschap en liefde. Ze dompelen zich onder in een virtuele wereld die voor hen een belangrijkere plaats heeft ingenomen dan de gewone, alledaagse wereld. Voor de meesten van hen is die virtuele wereld hun echte wereld geworden.

Saskia is 14 jaar oud. Ze wordt herhaaldelijk gepest op school en ze voelt zich hierdoor erg eenzaam. Thuis brengt ze uren achter de computer met gewelddadige video-games die haar rust en geborgenheid geven. Sanne, 16 jaar, probeert haar eenzaamheid te verwerken door gedichten op internet te publiceren. De reacties die ze krijgt geven haar troost en verdrijven soms die eenzaamheid. 

Haar liefje heeft ze via het chatten ontmoet. Samantha werd verkracht op haar 15e en geeft nu op een internet-forum advies aan andere jonge meisjes over seks en liefde. Debbie en Inge verloren allebei hun moeder door borstkanker. Ze vonden online troost bij elkaar in de talloze mails die ze over en weer stuurden. Zineb chat met haar familie en vrienden in Algerije, en met haar goede vriendin Marije, in afwachting van een definitieve beslissing over haar verblijfsvergunning. Voor al deze meisjes is internet als een veilige haven waar ze zichzelf kunnen zijn zonder angst of veroordeling. De computer is hun 'eten en drinken'.

De film speelt zich vooral af in de nachtelijke uren, waarin voor de meeste mensen het licht gedoofd is, maar voor de hoofdpersonen de computer op volle toeren draait. Met hun eigen taal en tekens proberen zij een oplossing te vinden voor hun worsteling met universele thema's als eenzaamheid, angst en onzekerheid.

Regisseur: Heddy Honigmann