Holland Doc

Deuren naar de ziel

VPRO, NPS

Door de ogen van een astronoom, de oren van een componist, de neus van een lijkenspeurder, de smaak van een kok en het tastzintuig van een blinde man verkent de film hun passie, creativiteit en bezieling.

Pieter is nagenoeg blind en ziet de wereld om zich heen als een witte troebele vlek. Het weerhoudt hem er niet van op de tast een prachtige tuin te onderhouden en bloemen te schikken voor diegenen die wel kunnen zien. Componist Douwe krijgt muzikale invallen door scherp te luisteren naar de alledaagse geluiden om hem heen die hij verwerkt in nieuwe composities. Voor de Limburgse kok Theo is smaak onlosmakelijk verbonden met zijn levenslust en Bourgondische levenshouding en astronoom Lex onderzoekt met een telescoop het heelal. Hij ziet een wereld om zich heen die verder gaat dan de onze. Voor Harry is reuk onlosmakelijk verbonden met de geur van de dood. Hij heeft zich met zijn uitzonderlijk goede reukvermogen gespecialiseerd in het opsporen van vermiste lijken.

Het filmplan voor deze documentaire werd ontwikkeld tijdens de IDFA Documentaireworkshop en bekroond met de Stimuleringsfondsprijs Documentaire 2007, ter beschikking gesteld door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

Regisseur: Elizabeth Rocha Salgado