Holland Doc

De zwemmers

HUMAN

Een hete zomer in het Flevoparkbad in Amsterdam-Oost, waar kleine verlangens breken op de grote golven van het leven. Het zijn de gewoonste zaken van de wereld. Dat spreekt uit elk shot van 'De zwemmers'. Maar zoveel gewoonheid gewoon laten zijn, dat vergt een scherpe blik.

Het Flevoparkbad in Amsterdam-Oost is een buitenzwembad zoals vele andere. Geen tropisch zwemparadijs, maar er is wel alles wat een mens en zijn kinderen op een warme dag nodig hebben. Verkoeling, patat en medemensen. Een zwembad is een zwembad. Een bijzondere locatie met een niet te onderschatten sociale betekenis. Op een warme dag komt alles er samen, als de spaken in het midden van een fietswiel. Op een heel warme dag is alles nog nog een tikkeltje heviger.

Zo zit De Zwemmers van Robert Oey in elkaar. Vanuit het Flevoparkbad lopen de lijntjes van de afzonderlijke personages de buurt in. Zonder verklarend en verbindend commentaar volgen we een aantal personen tijdens een paar warme dagen. We worden intiem met ze door de priemende camera op de lijven in zwemkleding, de afgeluisterde gesprekken en de onverhoedse observaties.

Jonge moeders met kinderen, jongens met praatjes, meisjes met dromen. We gaan met ze mee naar huis, naar de dokter en naar het kraambed. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is zijn we getuige van een besnijdenis en van een telefoongesprek over een alternatieve straf.

Regisseur: Robert Oey