Holland Doc

Bollywood Blues

VPRO, NPS

Monique is een moderne Nederlandse vrouw, vastberaden furore te maken in Bollywood. Rondrijdend in haar glimmende cabrio lijkt het haar aan niets te ontbreken, maar thuis wordt ze kort gehouden. In de documentaire Bollywood Blues zien we haar worstelen met haar verlangen naar vrijheid, dat haaks staat op de strenge Hindoestaanse tradities van haar ouders.

 Monique is 23, mooi en welbespraakt, een voorbeeldig studente en wil net als haar leeftijdgenoten uitgaan en op vakantie met vriendinnen. Maar haar vader verbiedt dat, zelfs nu ze volwassen is. Hij is er trots op dat hij zijn dochters met harde hand heeft opgevoed. Zijn goede naam in de hechte gemeenschap staat op het spel als Monique niet, net als haar zussen, netjes getrouwd het huis verlaat. Gaandeweg blijkt zijn strengheid voort te komen uit een geheim dat de familie al jaren achtervolgt.

Maar Monique laat zich niet uit het veld slaan: “Don’t die with the music still in you… Je moet jezelf uitdrukken in dit leven en dat ga ik doen.” De enige plek waar Monique terecht kan met haar liefde voor glamour en Bollywood, is haar  wekelijkse dans- en acteerles. Daar stort ze zich met hart en ziel op het instuderen van een musical, waarin de worsteling van haar generatie met de Hindoestaanse tradities centraal staat.

Regie: Rishi Chamman
Productie: Pieter van Huystee Film