Holland Doc

Birma VJ, berichten uit een gesloten land

IKON

In 2007 gaat de Deense filmmaker Anders Østergaard naar Birma om het werk van de Democratic Voice of Birma (DVB) te filmen. Deze organisatie is in 1992 opgericht door Birmese journalisten in ballingschap om een alternatief te bieden voor de berichtgeving in Birma, die volledig in handen is van de totalitaire machthebbers.

In Birma maakt DVB gebruik van een netwerk van undercover journalisten dat het nieuws met draagbare verborgen microfoons en camera’s registreert. Het verboden materiaal wordt vervolgens naar Thailand gesmokkeld, gemonteerd en naar Noorwegen gezonden, vanwaar het via de satelliet de luisteraars en kijkers in Birma bereikt. Tijdens het maken van zijn documentaire over DVB belandt Østergaard in Thailand middenin de berichtgeving over de opstand van Birmese monniken tegen het militaire regime. De beelden van de Democratic Voice of Birma gaan ineens de hele wereld over. Ze worden overgenomen door CNN, ZDF, NOS en andere gerenommeerde nieuwszenders. De documentaire van Anders Østergaard is vrijwel geheel opgebouwd uit materiaal dat tijdens deze opstand in het geheim is gefilmd door de undercover journalisten van DVB, vaak met gevaar voor eigen leven. 

De Nederlandse organisatie Free Voice, die zich inzet voor persvrijheid en onafhankelijke media in ontwikkelingslanden, steunt de Democratic Voice of Birma sinds 2004 met financiën en expertise. Dankzij de steun van Free Voice kon DVB in 2008 een eigen jeugdjournaal opzetten dat inmiddels erg populair is onder de Birmese jeugd. 

Meer informatie over de Democratic Voice of Birma op www.dvb.no en over Free Voice op www.freevoice.nl.

Regisseur: Anders Østergaard