Holland Doc

Tiengemeten 2001-2006

VPRO, NPS

In `Tiengemeten 2001-2006` wordt het unieke proces gevolgd van herinrichting van land. Daar waar Nederlanders eeuwen bezig zijn geweest land te veroveren op de natuur en te cultiveren, heeft de overheid nu besloten (in lijn met Europese regelgeving) goedlopende boerenbedrijven te vervangen door natuur en recreatie.

Hd tiengemeten 2

Het eiland Tiengemeten ligt hemelsbreed twintig kilometer ten zuiden van Rotterdam en is het laatst overgebleven eiland in de zuidwest delta van Nederland. Van oudsher zevenhonderd hectare vruchtbare landbouwgrond, met zes boerenbedrijven. In de jaren '90 werd besloten om Tiengemeten om te vormen tot natuur. Voor boeren zou daarin geen plaats meer zijn. In 1997 werd het eiland verkocht aan Natuurmonumenten. Al snel begon men met de 'ontpachting'. Boeren werden verplicht hun bedrijf op te geven en kregen elders in Nederland een vervangend bedrijf aangeboden.

In Tiengemeten 2001 - 2006 is te zien hoe langzaam maar zeker het landschap verandert. De akkers maken plaats voor braakliggende grond. De oude boerenschuren die hun bestemming hebben verloren, raken in verval. Een gedetailleerd plan voor natuurontwikkeling ligt klaar, maar de uitvoering laat op zich wachten. Lange tijd is er onzekerheid over de financiering. En er is één boer overgebleven op het eiland, Vos, met een pachtcontract dat nog niet is afgelopen. Zolang hij er zit kan niet met de uitvoering worden begonnen. Tenslotte verhuist hij en kunnen de werkzaamheden beginnen.

Scenario & regie: Digna Sinke
Producent: Digna Sinke / SNG Film

`Tiengemeten 2001-2006` is met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties tot stand gekomen.