Holland Doc

Heilige Rosa

NPS

In het Zuid-Limburgse stadje Sittard wordt al meer dan driehonderd jaar op de laatste zondag van augustus de Sint Rosa processie gehouden. Heilige Rosa is de beschermheilige van de stad Sittard.

In Heilige Rosa een portret van sleutelfiguren uit het katholieke leven van de stad waaronder Jacques Pfennings. Hij is al meer dan veertig jaar acolyth; een volwassen misdienaar. Hij stuurt iedereen aan en houdt het liturgisch reglement goed in de gaten als ceremoniemeester. Jacques is daarnaast lid van de carnavalsvereniging en andere typische Sittardse clubs.

De 29-jarige Kapelaan Krewinkel is diep teleurgesteld in het innerlijke geloof van de kerkgangers. Hij gelooft dat bijna alles folklore is en hij is bang dat het dieptepunt van de rooms-katholieke kerk nog lang niet in zicht is. “Ouders komen alleen maar met hun kroost mee tijdens de communieviering voor het feestje, en daarna zie je ze nooit meer terug in de kerk”, aldus Krewinkel.

Zuster Elvira Maria van de Karmelietessen werft nieuwe nonnen via het internet. De 38-jarige non was zangeres en pianiste, totdat ze in aanraking kwam met het gevoel van roeping. Als kind werd ze al betoverd door wierook, kaarsen, en de prachtige verstilling in katholieke kerken. Twee Antilliaanse meisjes twijfelen nog of ze die stap naar de echte liefde bij Jezus ook moeten zetten. Elvira Maria probeert hen daarbij helpen.

Als de Sint Rosa Processie op de laatste zondag van augustus uitrukt, lijkt het er op dat Heilige Rosa de inwoners straks niet alleen tegen de pest moet beschermen, maar ook tegen het ongeloof.

Regie: Hans Heijnen
Producent: Frank van den Engel/Zeppers Film & TV

De film is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

26339234