Holland Doc

Goud

NPS

In 2006 wordt het Nederlands dameshockeyteam in Madrid wereldkampioen, voor het eerst sinds zestien jaar. De camera is aanwezig bij alle trainingen en besprekingen hieraan voorafgaand. Goud geeft zo een unieke inkijk in een buitengewoon succesvolle sportploeg onder hoogspanning.

Tijdens een trainingsstage in de Verenigde Staten worstelt Lammers met de blessures van vele speelsters en met de Nederlandse overlegcultuur. "Je geeft vertrouwen en je zegt dat ze goed zijn en dat ze daarom in het Nederlands team zitten en dan moet je nog een keer praten. Hoe vaak moet je nog praten?" Het is ook niet niks om een groep intelligente, goedgebekte en eigenwijze meiden te coachen.

Voor de speelsters is het veel afzien, praten, en lessen sportpsychologie volgen. Ook een ijsbad wordt ze niet bespaard. Gelukkig is er nog voldoende ruimte voor onvervalste meidenlol, en één momentje om te shoppen: "Victoria’s Secret had ook een goede dag vandaag." (begeleider tijdens een coachoverleg)

Terug in Nederland maakt Lammers zijn definitieve selectie bekend en moet hij drie speelsters teleurstellen. Gedurende het toernooi in Spanje stijgen de verwachtingen, en na een enerverende finale tegen Australië maakt de ploeg zijn stoutste droom waar: goud.

Op 7 juli 2008 wordt de selectie van het Olympisch dames hockeyteam bekend gemaakt. Voor enkele speelsters uit het 'gouden team' zal dit hun afscheidstoernooi worden.

Regisseur: Niek Koppen