Holland Doc

De prijs van een leven – letselschadeadvocaten in actie

VPRO, HUMAN

In deze documentaire volgt regisseur Thomas Balmes het dagelijkse werk van letseladvocaten, tijdens ontmoetingen met slachtoffers en hun familie. Door de ogen van hun cliënten inventariseren zij het verlies om tot een inschatting van de schade te komen.

Wanneer iemand sterft door fouten van anderen, medische fouten, verkeersongelukken of zelfs slachtoffer is van moord - spreekt men in de Verenigde Staten van een onterechte dood. 'Letsel advocatuur' is in de Verenigde Staten dan ook 'big business'. Er wordt in de VS meer dan 100 miljoen dollar per jaar betaald als compensatie voor persoonlijk letsel.

In de documentaire zien we letseladvocaten inventariseren wat de economische schade is voor een gezin dan hun 18-jarige zoon is verloren. Ze bereiden rechtszaken voor door met hun cliënten vragen door te nemen, die door de jury gesteld kunnen worden. Tevens wijzen zij erop zich voorbeeldig te gedragen om geen verkeerde indruk te wekken bij de jury. Alles gooien de letseladvocaten in de strijd om het maximum aan compensatie te realiseren bij de verzekeringsmaatschappijen van de 'schuldigen'.

Hoeveel kost de 24-uurs verzorging van de voetganger die werd geschept door een auto en wat is het verlies aan levensvreugde? Het verlies van de geneugtes van het huwelijk worden gewogen bij een vrouw waar een verkeerde kanker werd gediagnosticeerd. Kan de psychiater van een moordenaar worden aangeklaagd, omdat deze hem verteld heeft over zijn moordplannen? Deze en meer vragen komen aan bod in 'De prijs van een leven - letseladvocaten in actie'.

Regisseur: Thomas Balmes

HD prijs van een leven 2

HD prijs van een leven 3