Holland Doc

De handen van Che Guevara

VPRO

De documentaire 'De handen van Che Guevara' is een zoektocht naar de afgehakte en spoorloos verdwenen handen van de bekende Cubaanse vrijheidsstrijder Ernesto 'Che' Guevara. De zoektocht leidt naar een aantal opmerkelijke mensen: mannen en vrouwen die bereid waren hun leven te wagen voor twee dode handen.

Peter de Cock, 2006

Aan de hand van getuigenissen en anekdotes ontvouwt zich een verhaal zo bizar en geheim, dat het werd verbannen naar de schaduwzijde van de geschiedenis. Deze documentaire toont voor de allereerste keer de geschiedenis van de spoorloos verdwenen handen van Che. Voor het eerst komen de betrokken personen in de publiciteit en zijn hun verhalen samengebracht.

De documentaire is opgezet als een kettingvertelling, opgebouwd vanuit verschillende ´ik-figuren´. Elke betrokkene vertelt zijn of haar aandeel in de geschiedenis met zichzelf in de hoofdrol. Ze worden met groot gevoel voor drama gebracht en snijden thema's aan als vertrouwen en verraad, waarheid en werkelijkheid, list en bedrog.

Getuigenissen van regeringsleiders, smokkelaars en dieven die de handen vervoerden sluiten naadloos op elkaar aan. Toch neemt de documentaire gaandeweg een andere wending. Personen blijken elkaar tegen te spreken, verhalen sluiten elkaar uit.

De ervaringen van alle hoofdpersonen werken door tot op de dag van vandaag. Door de aaneenrijging van hun persoonlijke verhalen, wordt langzaam de grote ´objectieve´ geschiedenis zichtbaar; een mozaïek waar je geleidelijk afstand van neemt.

Zoals Ernesto 'Che' Guevara al zei: "De waarheid ligt besloten in de interpretaties waaruit ze is opgebouwd."

Een film van Peter De Kock
Productie: VPRO, Zeppers Film & TV

de handen van che guevara

De handen van Che Guevara