Holland Doc

Bevrijding of Merdeka

VPRO, NPS

Bataljon Zeeland was het eerste Nederlandse naoorlogse bataljon, opgericht vanuit het verzet door Prins Bernhard in het laatste oorlogsjaar 1944 om Noord-Nederland te bevrijden. Toen Duitsland capituleerde werden de jonge mannen op hetzelfde contract naar Indonesië gestuurd. Het werden 2,5 zware tropenjaren.

Gérard Bueters, NPS

De herinneringen zijn soms tegenstrijdig en onvolledig, grappig en pijnlijk, maar geven tezamen een scherp beeld van deze ervaringen als militair. De periode heeft in de levens van de hoofdpersonen onuitwisbare markeringspunten gezet, waar sommige nog steeds mee worstelen. De documentaire bevat uniek archiefmateriaal.

Regie: Gérard Bueters
Producent: Multi World Pictures
Lengte: 82 min.

Gérard Bueters (1953) maakte de afgelopen jaren tientallen televisieprogramma’s en documentaires voor verschillende publieke omroepen, zoals ‘Waarom ga je weg’, ‘Oranjeroute’, ‘Vogelvrij’, ‘The city killed my friend’, ‘Punk Tegendraads’, Abandonados’ e.a.. Verder trainde hij afgelopen jaren tientallen televisie- en documentairemakers. Deze documentaire regisseerde en produceerde hij binnen het productiehuis Multi World Pictures, dat ook garant stond voor de eerdere producties.

Deze productie is tot stand gekomen met steun van o.a. het VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Zeeland, Stichting Ooggetuigen v/d 20e eeuw, Kattendijke-Drucker Stichting, Gemeenten Goes, Vlissingen, Middelburg en Sluis en is geproduceerd door Multi World Pictures in co-productie met de NPS.

HD bevrijding of merdeka zw w