Werk je om te leven of leef je om te werken? Verandert kunstmatige intelligentie ons werk? Hoe gaat het eraan toe op de werkvloer van een familiebedrijf? De zin én onzin van banen in beeld op 2Doc.nl.

De (on)zin van werk

Hoe ziet de toekomst van ons werk eruit met de opkomst van kunstmatige intelligentie? Hoe verschilt het arbeidsethos van Amerikanen ten opzichte van Italianen? De documentaire After Work neemt je mee in de verschillende perspectieven op ons werk en zet ons aan het denken over de betekenis ervan. 

Dat niet elke baan betekenis geeft, wordt onder de loep genomen in VPRO Tegenlicht-aflevering Mijn bullshitbaan. Waarom bestaat er werk dat geen waarde heeft?

Worden we dan gelukkiger zonder baan? In 30 en nooit meer werken vertellen aanhangers van de FIRE-beweging hoe ze op hun dertigste met pensioen hopen te gaan.

Luister ook de audiodocumentaire Loos werk over de zoektocht naar wat werk is, het nut van werk.

Dynamiek op de werkvloer

Het reilen en zeilen op de werkvloer is een geliefd onderwerp bij veel documentairemakers.

Van een ambitieus familiebedrijf in Garage 2.0 tot collega's die als een familie met elkaar omgaan in De kracht van de kringloopwinkel en Trappers.

Ontdek hoe werk ons betekenis geeft in De wasstraat of waarom ons werk soms ondergewaardeerd wordt zoals in Anne en de vuilnismannen en Onzichtbaar.

Luister ook de podcast Lopendebandwerk, een muzikale ode aan de lopendebandwerker.

 

Van (te) hard werken tot burn-out

Veel en hard werken levert de nodige stress en spanningen op.

The Cleaners gaat over de onervaren krachten, die Facebook digitaal schoon houden. Gekmakend werk, waarbij ze dag in dag uit gruwelijke beelden beoordelen.

In de documentaireserie Boven water zien we hoe een aantal kleine familiebedrijven met moeite probeert te blijven voortbestaan.

De serie Jongens van de bouw toont het zware werk op de bouwplaats en de veranderingen die de afgelopen jaren voor een hoge werkdruk zorgen bij de bouwers.

De mogelijke gevolgen van de prestatiemaatschappij en een te hoge werkdruk komt aan bod in onze tiplijst: Burn-out in beeld.

 

verder lezen

Ontbreken er documentaires?

Laat het ons weten!

We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!