2Doc:

After Work

VPRO

Werk, werk, werk. We zijn erdoor geobsedeerd. In het confronterende en wrang-komische 'After Work' stelt prijswinnend regisseur Erik Gandini de vraag: wat doen we eigenlijk met onze vrije tijd als werk, onder meer door AI, niet meer het belangrijkste in ons bestaan zal zijn?

Meer over deze documentaire

In onze westerse maatschappij draait het leven om werk. Het wordt ons aangeleerd om resultaatgericht en competitief te zijn. Nu automatisering en kunstmatige intelligentie de menselijke capaciteiten te boven gaan, en we steeds meer vervangbaar zijn, worden we gedwongen de rol die werk in ons leven speelt te heroverwegen. De meeste banen van nu, kunnen immers binnen enkele decennia verdwijnen.

Het debat over de gevolgen hiervan wordt gedomineerd door technologie-experts en economen, en wordt vaak afgeschilderd als een scifi dystopie. Maar wat betekent werk dan nog voor óns?

Regisseur Erik Gandini is juist geïnteresseerd in het menselijk perspectief. Kunnen we ons bevrijden van het ‘workisme’, het bijna religieuze geloof dat werk de kern van ons bestaan is? Hoe ziet werk er in de toekomst uit en wat zal er gebeuren als we niet meer werken?

Gandini zoekt op vier continenten naar antwoorden op de existentiële vraag wat werk vandaag de dag betekent en laat een breed scala aan mensen aan het woord. Zo is de VS de ultieme 'No Vacation Nation', terwijl in Koeweit werknemers vaak weinig te doen hebben omdat er meerdere mensen voor dezelfde baan aangenomen worden. Naast de superrijken werkt in Italië een derde van de jongeren bewust niet. Ondertussen probeert de regering in Zuid-Korea de werkweek te reduceren van 68 naar 52 uur. Wat leidt tot meer geluk?

Het camerawerk in deze documentaire is van Fredrik Wenzel, bekend van films als Turist en The Square. 

Regie: Erik Gandini
Omroep: VPRO, in coproductie met o.a. Fasad Film

Meer over arbeid