2Doc:

Jongens van de Bouw

BNNVARA

Wie zijn toch die mannen die bij dag en dauw al op bouwplaatsen staan, terwijl de rest van Nederland nog op één oor ligt? Filmmaker Geertjan Lassche volgde twee jaar lang een bouwproject in hartje Rotterdam, van eerste paal tot oplevering.

In 2017 start aannemer Heijmans met de bouw van een woontoren in hartje Rotterdam. Het project is tijdens de crisis ontwikkeld toen de prijzen van bouwmaterialen nog laag waren en er geen gebrek was aan arbeidskrachten. Maar als de eerste paal de grond in gaat, is de bouwsector weer 'booming business'.

Om toch nog iets te verdienen aan deze klus zijn de orders van de directie duidelijk: "time is money". Hoofduitvoerder Stan, die op zijn beurt weer een keten aan onderaannemers orkestreert, moet de klus gaan klaren. Hoe gaan de jongens om met de grote druk, de taalbarrière tussen buitenlandse krachten en het zware werk dat door weer en wind doorgaat? 

Regie: Geertjan Lassche

In de media

De documentaire 'Jongens in de bouw' toont de hoge werkdruk, racisme, taalproblemen en oudere bouwvakkers die fysiek op zijn. Heijmans-directeur Ton Hillen ziet het probleem van de versleten bouwvakkers, maar wil niet vooruit lopen op de komende cao-onderhandelingen, vertelt hij in Nieuwsuur. Lees het artikel en bekijk het fragment in Nieuwsuur hier

Geertjan Lassche vertelt aan de Volkskrant: ‘In de bouwkeet zijn de mannen wel betrokken bij elkaar. Maar uiteindelijk telt vooral de portemonnee. Dan gaat iedereen voor zichzelf.’ Lees hier het hele artikel. 

Bouwbedrijf Heijmans sprak filmmaker Geertjan Lassche. Hij vertelt: 'Jongens van de Bouw gaat over de bouwsector, maar is ook een wake up-call voor de samenleving. Ik denk dat heel Nederland zich zal herkennen in de druk waaronder de bouwvakkers werken.' Lees hier het hele artikel. 

meer van Geertjan Lassche