Op sommige dagen zit het niet mee. Om je daardoorheen te slepen selecteerde 2Doc.nl de beste feelgood documentaires: films met een lach en een traan.

Alleen samen

Korte documentaire over hoe de bijzondere tweelingband van Lisa en Chrisje niet alleen een zegen is maar soms ook een vloek kan zijn. De film legt bloot hoe de diepe liefde voor elkaar het soms moeilijk maakt om los van elkaar keuzes te maken. Maar laat ook zien hoe mooi en hecht de liefde van deze tweeling is.

Regie: Kim Smeekes
Omroep: KRO-NCRV

Blijven gaan

Elke ochtend staat een groep senioren al vóór zevenen te trappelen voor de deuren van de sportschool in hun Rotterdamse nieuwbouwwijk. Met z'n twintigen storten ze zich op de apparaten in hun honk. Omdat de aftakeling van hun lichaam langzaam voortschrijdt, wordt hun wereldje steeds kleiner, maar op deze plek vinden ze gezelschap en verbroedering.

Regie: Anneloek Sollart
Omroep: Max

Shabu

Shabu (14) groeit op in Rotterdam-Zuid in woningcomplex Peperklip. Nadat de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname. Gaat het Shabu lukken het geld voor de autoreparatie bij elkaar te krijgen?

Regie: Shamira Raphaëla
Omroep: Human

Galore

Lady Galore is een van Nederlands bekendste dragqueens; ze werd bekend als volle queen. Toch wil Sander, de man achter Galore, nu een maagverkleining nemen omdat zijn gewicht hem gezondheidsproblemen oplevert. Wat zal dat doen met de populariteit van zijn dragpersona Lady Galore?

Regie: Lazlo Tonk en Dylan Tonk
Uitgezonden in de rubriek Makers van Morgen

Shelley in wonderland

We volgen de 62-jarige Shelley bij haar voorbereidingen op en deelname aan de Ms. Senior-verkiezing in Las Vegas. Samen met andere 60+’ers en ‘super senioren’ bewijst ze dat ze er nog steeds toe doet. Ze ontmoet haar concurrenten, nerveus repereert ze haar act, ze roddelt op een pyjamaparty en samen met haar vriendinnen maakt ze het uitgaansleven onveilig. We ontdekken haar levensmotieven, uitdagingen, onzekerheden en dromen. Maar ook haar verleden en de moeilijke perioden in haar leven.

Regie: Sophie Dros
Omroep: BNNVARA

Dolly Dots: Sisters on tour

De Dolly Dots wisten het zeker: na het overlijden van Ria Brieffies in 2009 zouden ze nooit meer op tournee gaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en vijftien jaar na hun reünieconcert gingen ze de bühne weer op voor een theatertour. In Dolly Dots - Sisters on Tour wordt de vrouwengroep op de voet tijdens de voorbereidingen van hun reünietour.

Regie: Nada van Nie en Hadewijch van Velzen
Omroep: Max

Pretpark Nederland

Van de Libelle Zomerweek, waar iedere dag duizenden bezoekers hun creativiteit botvieren, tot de Gay Pride, waar met name vrouwen uit de provincie zich vergapen aan excentrieke homo's. Van de mislukte lancering van een nieuwe attractie in de Efteling tot de vechtpartijen om de meest gewilde plaats bij het Prinsengrachtconcert. In 'Pretpark Nederland' laat filmmaker Michiel van Erp zien dat het hedendaagse Nederland soms één groot feest is.

Regie: Michiel van Erp
Omroep: NTR

Ein Dingk

In de documentaire 'Ein Dingk' volgen we Roermondse vrienden die met hun succesvolle carnavalsact Vleisboeket zich voorbereiden op hun laatste optreden. Verwacht veel pruiken, verkleedfestijnen, grote optredens en een paar tranen.

Regie: Maud van der Varst
Uitgezonden in de rubriek Makers van Morgen

Buddy

Documentaire over zes bijzondere honden die speciaal zijn opgeleid om hun eigenaars te helpen in een leven dat niet altijd makkelijk is. Dankzij de vaardigheden van hun honden zijn de baasjes echter zo onafhankelijk als mogelijk.

Regie: Heddy Honigmann
Omroep: EO

The Mole Agent

In deze eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardentehuis. De vriendelijke oude man Maite Alberdiwordt ingehuurd door privé-detective Romulo. Sergio mag aan de slag als ‘mol’ voor een cliënt die denkt dat haar moeder in het tehuis wordt mishandeld. 

Regie: Maite Alberdi
Omroep: EO

Traag naar de hemel

Vroeger bewoonden tientallen Zusters het grote klooster, maar nu zijn ze nog maar met z’n drieën. Voor de gepensioneerde dames is een kaartje leggen, een biertje bij de lunch en een soap kijken op tv net zo gewoon als bidden of uit de Bijbel lezen. De zusters worden gevolgd tijdens de voorbereidingen op de feestdagen in december. 

Eerder maakte regisseur Marlies Smeenge de Makers van Morgen-film (én feelgooddocumentaire) 'Anita's roedel'.

Regie: Marlies Smeenge
Uitgezonden in de rubriek Makers van Morgen

Jij bent mijn vriend

Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Regisseurs Petra en Peter Lataster filmen in Jij bent mijn vriend de levendige zesjarige Branche die net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en voor het eerst naar school gaat. Hij spreekt de taal niet en kent niemand. Een vriend vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster
Omroep: KRO-NCRV

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl