De dood is doodgewoon. En toch is de dood voor velen een ongemakkelijk onderwerp. De dood gaat vaak gepaard met veel verdriet en kan naast intens ook mooi zijn. Geen enkel levenseinde is hetzelfde. 2Doc.nl zet de mooiste, ontroerendste, aangrijpendste, doodgewoonste en eerlijkste documentaires over het sterven op een rij.

Floor Haak geniet ogenschijnlijk nog van het leven, maar zijn lichaam is broos en de stap naar het verpleeghuis kan hij zich niet voorstellen. Daarom besluit hij te stoppen met eten en drinken. Zijn twee zoons trekken bij hem in om voor hem te zorgen. Op verzoek van Floor filmt zoon Gijs het proces. Ze beleven samen de laatste dertien dagen van zijn leven. Intens, verdrietig, maar ook vrolijk en licht.

Kijk ook het DocTalks interview met regisseur Gijs Haak. Hoe was het voor hem om zijn vader de laatste dertien dagen van zijn leven te zien en te filmen?

Regie: Gijs Haak
Omroep: BNNVARA

Filmmaker Anne Christine Girardot is één dagdeel in de week vrijwilligster in een hospice in Deventer. Ze vindt dat er in de media een eenzijdig beeld wordt geschetst van wat ‘waardig sterven’ inhoudt en besloot een documentaire te maken over wat ze ziet gebeuren in haar hospice. In een tijd waarin je lijkt te kunnen bepalen hoe je wilt sterven, toont Girardot de naakte werkelijkheid rond een sterfbed.

Kijk ook het 2Doc Reports interview met Anne Christine Girardot.

Regie: Anne Christine Girardot
Omroep: KRO-NCRV

Punt Uit geeft een gevoelige, intieme en intrigerende inkijk in één van de meest ingrijpende momenten in iemands leven. Het leven willen verlaten omdat de pijn van de reuma en het gedonder van tinnitus je levensvreugde ontneemt en tegelijkertijd vastklampen aan dit zware leven.

Met dat dilemma, met die strijd, maar ook met humor volgt documentairemaakster Rosemarie Blank haar levensgezel Michael Hellgardt van zeer nabij. Een hommage aan de man die tot zijn einde voor zijn leven blijft vechten, tot zijn laatste levensadem.

Kijk ook het DocTalks interview met regisseur Rosemarie Blank.

Regie: Rosemarie Blank
Omroep: VPRO

Wat zien we tegenwoordig als een menswaardig levenseinde?

Documentaire 'De Levenseindekliniek' gaat over de levenseindekliniek, waar mensen komen met een euthanasiewens. Zo'n 1200 mensen per jaar doen een verzoek, waarvan er 350 worden ingewilligd. Marcel Ouddeken en Hans Kema filmden anderhalf jaar patiënten en medewerkers. In het verleden zijn er meer films over dit omstreden en belangrijke thema gemaakt, die dikwijls een grote impact hadden op de maatschappij en de manier waarop men tegen euthanasie aankeek.

Kijk ook het DocTalks interview met Marcel Ouddeken en Hans Kema.

Regie: Marcel Ouddeken en Hans Kema
Omroep: NTR

De zeventwintigjarige Sanne lijdt aan een borderline persoonlijkheidsstoornis, chronische depressie en slapeloosheid. Na negen jaar intensieve behandeling zonder resultaat heeft ze besloten niet langer te willen leven. Omdat ze niemand wil traumatiseren met haar dood kiest ze voor zelfeuthanasie, een humane manier van zelfdoding.

Ik laat je gaan is een korte documentaire over het zelfbeschikkingsrecht van psychiatrische patiënten, het verlangen naar rust en misschien wel het grootste offer dat een vader kan maken uit liefde voor zijn kind.

Regie: Kim Faber
Omroep: HUMAN

Niet zonder jou is een intiem en ontroerend portret van een echtpaar, Ger Lataster en Hermine van Hall, gefilmd door hun zoon en schoondochter. Van zeer dichtbij toont de documentaire hoe kunstschilder Ger en fotografe Hermine, twee uitermate autonoom denkende, wilskrachtige mensen met de beperkingen omgaan die ouderdom en ziekte met zich meebrengen.

Ger probeert te blijven schilderen terwijl zijn muze Hermine steeds zieker en verwarder wordt. Het moment van afscheid nemen komt onherroepelijk dichterbij.

Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster
Omroep: HUMAN

Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van de ander. Ze willen niet ondraaglijk lijden en besluiten tot gezamenlijke euthanasie.

De energie en kracht van Monique houdt Loes fysiek op de been en de heldere geest van Loes wijst Monique de weg. Hun beslissing staat vast. In hun ogen is een goede dood, een dood die op tijd komt.

Kijk ook het DocTalks interview met regisseur Nousjka Thomas.

Regie: Nousjka Thomas
Omroep: KRO-NCRV

Mirjam Willemsen ziet de dood elke dag in de ogen. Als huisarts van terminale zieken maar ook als patiënt met ongeneeslijke kanker. In de tijd die haar nog rest doorbreekt ze met tomeloz inzet het taboe rond doodgaan om de levenseindezorg te verbeteren.

Regie: Bart Beckers en Mariska Beckers
Omroep: KRO-NCRV

Meer kijktips van 2Doc.nl