2Doc

Voorgoed samen

KRO-NCRV

Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van de ander. Ze willen niet ondraaglijk lijden en besluiten tot gezamenlijke euthanasie.

Gesprekken met euthanasie-artsen hebben ze al achter de rug, het wachten is of de SCEN-artsen aan hun wens om samen te sterven tegemoet zullen komen. In de tussentijd ruimen Loes en Monique hun leven op in een boerderij vol herinneringen en spullen. Ze wandelen door de tuin, knuffelen met de poezen en volgen het nieuws. Aan tafel met een goed glas wijn duiken ze vol in de oude herinneringen en zijn ze terug in hun jongere jaren toen hun liefde voor het eerst opbloeide. De energie en kracht van Monique houdt Loes fysiek op de been en de heldere geest van Loes wijst Monique de weg. Hun beslissing staat vast. In hun ogen is een goede dood, een dood die op tijd komt.

Regie: Nousjka Thomas

DocTalks: in gesprek met regisseur Nousjka Thomas

In DocTalks spreekt presentator Elena Lindemans met regisseur Nousjka Thomas over documentaire 'Voorgoed Samen.' Deze film vertelt het verhaal van Loes en Monique, een stel dat de keuze maakte tegelijkertijd euthanasie te laten plegen.

Wat zien we tegenwoordig als een menswaardig levenseinde?

Meer documentaires over euthanasie