Human Doc

Niet zonder jou

HUMAN

Het kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall moet afscheid nemen van het leven en van elkaar. Kan liefde en de passie voor kunst hen door de moeilijkste periode van hun leven helpen?

Niet zonder jou is een intiem en ontroerend portret van een bejaard echtpaar, Ger Lataster en Hermine van Hall, gefilmd door hun zoon en schoondochter. Van zeer dichtbij toont de documentaire hoe kunstschilder Ger en fotografe Hermine, twee uitermate autonoom denkende, wilskrachtige mensen met de beperkingen omgaan die ouderdom en ziekte met zich meebrengen.

Alles wat in hun leven vanzelfsprekend was begint uit elkaar te vallen. Door Gers doofheid en Hermine’s dementie stapelen de misverstanden zich op en neemt hun vertwijfeling toe. Maar in tuinieren en vooral in kunst vinden ze nog steeds een bron van geluk en troost.

Ger probeert te blijven schilderen terwijl zijn muze Hermine steeds zieker en verwarder wordt. Het moment van afscheid nemen komt onherroepelijk dichterbij. Na Hermine’s dood wordt een terugkeer naar het schilderen een kwestie van overleven voor Ger. Al is het niet eenvoudig. "Daar kan geen mens tegenop schilderen."

Niet zonder jou is een ode aan de liefde en aan de kracht van kunst. De documentaire van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster ontving in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire tijdens het Nederlands Filmfestival.

Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster
Omroep: HUMAN