2Doc:

Dertien Dagen

BNNVARA

'Tevreden overleden' wil Floor Haak (86) op zijn rouwkaart. Hij stopt met eten en drinken en beleeft samen met zijn zoons, die bij hem intrekken, de laatste dertien dagen van zijn leven.

Floor Haak geniet ogenschijnlijk nog van het leven, maar zijn lichaam is broos en de stap naar het verpleeghuis kan hij zich niet voorstellen. Daarom besluit hij te stoppen met eten en drinken. Zijn twee zoons trekken bij hem in om voor hem te zorgen. Op verzoek van Floor filmt zoon Gijs het proces. Ze beleven samen de laatste dertien dagen van zijn leven. Intens, verdrietig, maar ook vrolijk en licht.

Regie: Gijs Haak
Omroep: BNNVARA

Doctalks: in gesprek met regisseur Gijs Haak

Elena Lindemans gaat in gesprek met Gijs Haak over zijn intieme documentaire. Hoe was het om op deze manier afscheid te nemen van zijn vader?

Wat zien we tegenwoordig als een menswaardig levenseinde?

Meer over Floor Haak

In 2017 maakte de kleindochter van Floor een documentaire over hoe hij het laatste stukje van zijn leven inricht. Hij schrijft haar brieven waarin hij beelden schetst uit zijn bewogen leven. Zij filmt hoe hij in het zicht van de dood zijn dagen vult en legt zo zijn laatste beeld vast. Een film over deelnemen en toeschouwen, over jong en oud, over oorlog en vrede. Over het leven en de dood.

Dertien Dagen in de media

Documentaires over euthanasie: