Alle ogen zijn gericht op het oosten sinds Rusland eind februari Oekraïne binnenviel. De redactie van 2Doc.nl verzamelde enkele documentaires binnen en buiten ons platform om deze oorlog te duiden. Verdiep je met deze tips in de achtergrond van Poetin, de eeuwenoude relatie tussen Rusland en Oekraïne en de eerdere conflicten in deze voormalig Sovjetrepubliek.

Putin and the West

Te zien op NPO Plus

Bijna een jaar na de Russische invasie van Oekraïne laat deze serie zien hoe het Westen al tien jaar worstelt met het leiderschap van Poetin en hoe hij diepe verdeeldheid heeft veroorzaakt. Met interviews met Boris Johnson, François Hollande, Zelensky en Frans Timmermans.

Regie: Tim Stirzaker, Max Stern, Lotte Murphy-Johnson

Winter on Fire

Te zien op YouTube

Een documentaire over de onrust in Oekraïne in 2013 en 2014, toen studentendemonstraties ter ondersteuning van de Europese integratie uitgroeiden tot een gewelddadige revolutie waarin werd opgeroepen tot het aftreden van president Viktor F. Janoekovitsj.

Regie: Eugene Afineevsky

Face Down

Te zien op 2Doc.nl

Na een politieke omwenteling in februari 2014 ontstond er een gewelddadig conflict in Oekraïne. 2,1 miljoen mensen sloegen op de vlucht. Om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie waarin deze vluchtelingen verkeren maakte 'Living Image' in samenwerking met enkele Nederlandse hulporganisaties de documentaire 'Face Down', waarin zij drie Oekraïnse vluchtelingen volgen. 

Regie: Felix Govers

Putins Witnesses

Te zien op Cinedeli

31 december 1999, het moment waarop Rusland zijn nieuwe president leerde kennen: Poetin. 'Putins Witnesses' is gebaseerd op unieke en strikt gedocumenteerde getuigenissen en toont de ware oorzaken én gevolgen van operatie ‘opvolger’. Een proces waardoor Rusland uitkwam bij president Poetin. De hoofdrolspelers van de film zijn Michail Gorbastjov, Boris Jeltsin, Vladimir Poetin en de Russische natie, zoals altijd een stille getuige van zijn eigen lot.

Regie: Vitaly Mansky

Grensland

Te zien op NPO Start

In Grensland reist Jelle Brandt Corstius door het gebied tussen Europa en Rusland en onderzoekt welk beeld de Russen en hun buren hebben van elkaar. Hoe zijn de verhoudingen tussen het machtige Rusland en de andere ex-Sovjetrepublieken? En in hoeverre zijn er eigenlijk grenzen?

Regie: Alexander Oey en Jelle Brandt Corstius

Maidan

Te zien op Cinedeli

In de documentaire Maidan wordt de revolutionaire burgeropstand tegen het regime van president Janoekovitsj gevolgd die in de winter van 2013/14 in Kiev (Oekraïne) plaatsvond. Van vreedzame demonstraties van een half miljoen mensen op het Maidanplein tot de bloedige straatgevechten tussen demonstranten en de oproerpolitie. Maidan is een portret van een ontwaakt volk, dat zijn identiteit aan het herontdekken is.

Regie: Sergej Loznitsa 

 

Winter in Moskou

Te zien op 2Doc.nl

Marina Litvinovich bezoekt demonstranten die na de arrestatie van Navalny door Poetins regime gevangen zijn gezet en laat haar volgers op internet zien hoe die gevangenen eraan toe zijn. Zelf staat ze op elke Russische zwarte lijst, ze werd tijdens demonstraties in elkaar geslagen en ontelbare keren gearresteerd. Ze vraagt zich in deze videobrief af wat het opgeleverd heeft. 

Regie: Masha Novikova

The Event

Te zien op Cinedeli

In augustus 1991 maakte een mislukte poging tot staatsgreep (bekend als Putsch) een einde aan de 70 jaar durende heerschappij van de Sovjets. Een kwart eeuw later blikt Sergei Loznitsa terug op de dramatische momenten van augustus 1991 en werpt hij een blik op de gebeurtenis die wereldwijd werd geprezen als de geboorte van de "Russische democratie". Wat gebeurde er werkelijk in Rusland in augustus 1991? Wie zijn de mensen die in de camera kijken: overwinnaars of slachtoffers?

Regie: Sergey Loznitsa

Geknebelte Freiheit

Te zien op ARTE

In de documentaire 'Geknebelte Freiheit' worden vier oppositionele jonge Russen een jaar lang gevolgd. Wat streven ze na?  Hoeveel gelijkgezinden zijn er? Welke gevaren, gevangenis of verbanning, nemen ze voor lief? En hoe zien zij Ruslands toekomst voor zich, met een president die in het verleden lijkt te leven?

Regie: Stéphane Bentura 

Vlucht, dans, leef

Te zien op 2Doc.nl

Verhalen van jonge Oekraïense dansers over hun haastige vlucht naar Nederland en hun nieuwe leven als vluchteling. Het voormalig conservatorium in Den Haag is voor hen een schuilplaats waar ze hun leven bij elkaar rapen en toevlucht vinden in hun vak: de dans. De vorming van een nieuw balletgezelschap, The United Ukranian Ballet, is een belangrijk houvast om hun leven terug te winnen. Ze vinden troost bij elkaar en er ontstaan hechte vriendschappen. Daarnaast is er de grote liefde voor ballet, voor de dansers dé manier om zich uit te drukken.

Regie: Ditteke Mensink
Omroep: NTR

Mariupol - The People's Story

Te zien op NPO Plus

Marioepol was een bruisende, moderne Europese havenstad in het zuidoosten van Oekraïne met 430.000 inwoners. Toen in 2022 de oorlog met Rusland uitbrak werd vrijwel de gehele stad in twee maanden tijd vernietigd.

Deze documentaire toont hoe de laatste dagen voor de val van Marioepol verlopen, verteld door de inwoners zelf en de beelden die ze met hun telefoons maakten.

Regie: Robin Barnwell
Omroep: VPRO