2Doc:

20 Days in Mariupol

VPRO

De onvoorstelbaar wrede en bloederige beelden van de talloze doden en gewonden door bombardementen en beschietingen in de door de Russen belegerde Oekraïense havenstad Marioepol gingen in maart 2022 de wereld over – mede dankzij het werk van de Oekraïense AP-journalist Mstyslav Chernov.

20 Days in Mariupol

19 februari 2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 22:20

Over deze documentaire

Met uiterste moeite wist hij schokkende en inmiddels iconische beelden, zoals de zwangere vrouw die op een brancard uit een gebombardeerde kraamkliniek wordt gedragen, uit de van internet en elektriciteit verstoken stad te versturen.

Deze documentaire biedt een zo mogelijk nog indringender, nog verbijsterender beeld van het beleg. De haarscherpe beeldkwaliteit van het videomateriaal geeft de kijker een bijna driedimensionale ervaring: de camera kijkt mee bij het betreden van de getroffen kliniek, de ad hoc gegraven massagraven met dode kinderen en de emotionele uitroepen van artsen in de operatiekamers.

Door de bombardementen zijn de beelden schokkerig, maar kraakhelder. In voice-over geeft Chernov zacht sprekend commentaar over zijn emoties bij de twintig dagen die deze doodgewone stad in een kapotgeschoten ruïne veranderden.

Regie: Mstyslav Chernov
Omroep: VPRO
Productie: The Associated press en WGBH Educational Foundation

Meer documentaires over oorlog en conflict: