2Doc:

Inside Russia - Traitors and Heroes

VPRO

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn vele duizenden Russen gevlucht, want wie blijft moet het regime steunen, of zwijgen. Er is een derde groep: zij die het regime tegenwerken.

Lees meer over deze documentaire

Filmmakers Anastasia Popova en Paul Mitchell filmden ondanks de enorme risico's de impact van de oorlog op 'gewone' Russen. In Inside Russia – Traitors and Heroes volgen zij een aantal verraders/helden: een groep jonge graffitikunstenaars, een actrice, een onafhankelijk Russisch YouTuber en een politica.

Tegen het regime van Vladimir Poetin ingaan is al jaren gevaarlijk voor de gewone Rus. Maar de nieuwe censuurwetten, die sinds de inval in Oekraïne in februari 2022 gelden, hebben het moeilijker dan ooit gemaakt om kritiek te uiten op het Russische beleid. Oorlogsprotesten worden bruut onderdrukt.

Russische journaliste Anastasia Popova (The Syrian Diary) en regisseur Paul Mitchell (Putin, Russia and the West) volgen in Inside Russia - Traitors and Heroes een groep jonge graffitikunstenaars in Jekaterinenburg die met hun kunstwerken de oorlogspropaganda van de regering bespotten. Omdat je in het Rusland van na de invasie voor een tekening al gearresteerd kunt worden, wordt Lyonya, een van de leden, dan ook opgepakt en in een psychiatrische inrichting gestopt.

In Moskou volgen de makers actrice Uliana die rouwt om haar broer Vanya, hij behoorde tot de Russische strijdkrachten en is omgekomen bij de gevechten in Mariupol. Vader Boris gelooft dat hij is gestorven voor een goede zaak, maar zij worstelt met haar tegenstrijdige gevoelens en wil het contact met haar familie niet verbreken.

En Alla werkt voor een klein, onafhankelijk Russisch YouTube-kanaal. Na de invoering van de nieuwe censuurwetten, is onafhankelijke berichtgeving vrijwel onmogelijk geworden. Toch blijft het kanaal kritiek geven en gewone mensen op straat interviewen over de invasie, over Zelensky en over de mogelijkheid van vrede tussen Rusland en Oekraïne.

Nina, een jonge lokale politica veroordeelt op sociale media de invasie en beschuldigt Rusland in een raadsvergadering van oorlogsmisdaden. Haar berichten en video's gaan viraal en ze ontvangt steunbetuigingen van over de hele wereld. De autoriteiten besluiten aangifte te doen en ze moet beslissen tussen veroordeeld worden of het land ontvluchten.

Regie: Anastasia Popova en Paul Mitchell
Omroep: VPRO

Meer over Rusland