Op 20 september 2024 start het Nederlands Film Festival. Op 2Doc.nl kom je alvast in de stemming en kijk je de docu's die eerder een Gouden Kalf wonnen. Welke grote prijswinnaars blijven de moeite waard om te kijken?

Mijn grote broer (EO)

De 19-jarige Gijs probeert samen met zijn ouders de onverwachtse zelfdoding van zijn oudere broer Arie een plek te geven en langzaam maar zeker de draad van het 'normale' bestaan weer op te pakken.

Regie: Mercedes Stalenhoef

Mijn vader, Nour en ik (EO)

Na twintig jaar gaat filmmaker Wiam Al-Zabari het gesprek met zijn vader aan. Waarom zijn ze gevlucht uit Irak? Waarom is dat nooit besproken? Lukt het hem het verleden los te laten en een Nederlandse toekomst te omarmen?

Regie: Wiam Al-Zabari
Omroep: EO

Shabu (HUMAN)

Shabu is een familiedocumentaire waarin we toetreden tot de leefwereld van de 14-jarige  Sharonio (Shabu) die in Rotterdam woont.

Regie: Shamira Raphaëla

Shadow Game (KRO-NCRV)

Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven.

Regie: Eefje Blankevoort en Els van Driel

Zie je me, hoor je me (HUMAN)

Deze film geeft een unieke inkijk in een verpleeghuis tijdens de eerste coronagolf. Waarin je de intieme beeldbelgesprekken volgt van bewoners van verpleeghuis Het Hendrickszhuys in Amsterdam met de buitenwereld.

Regie: Anne-Marieke Graafmans
 

Ze noemen me Baboe (NTR)

Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt de Javaanse Alima in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje) bij een Nederlandse familie. Daar gaat ze van de kleine Jantje houden alsof het haar eigen kind is.

Regie: Sandra Beerends

Carrousel (VPRO)

In het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans worden jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond weer op weg geholpen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. De mentoren moeten daarbij een enorme hoeveelheid geduld, empathie en doorzettingsvermogen uit de kast halen.

Regie: Marina Meijer

De waarheid over mijn vader (BNNVARA)

De vader van journaliste Clarice Gargard diende onder het schrikbewind van de voormalig president van Liberia, Charles Taylor. In haar ogen was hij een wereldverbeteraar, maar naarmate ze meer ontdekt, slaan de twijfels toe.

Regie: Shamira Raphaëla

Liefde is aardappelen (VPRO)

Na een sterfgeval in de familie treft filmmaakster Aliona van der Horst tijdens het opruimen van haar moeders geboortehuis op het Russische platteland allerlei foto's en brieven aan waarachter een donkere geschiedenis schuilgaat.

Regie: Aliona van der Horst

Atomic Soldiers (VPRO)

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog begon Amerika soldaten te rekruteren om als proefkonijn te dienen bij de ontwikkeling van kernwapens. Een geheimhoudingscontract weerhield hen ervan over hun ervaring te praten. In 'The Atomic Soldiers' vertellen de soldaten over de traumatische ervaringen, die grote invloed hebben gehad op zowel lichaam als geest.

Regie: Morgan Knibbe

De kinderen van juf Kiet (KRO-NCRV)

Kiet is een lerares die je ieder kind toewenst. Ze leert haar kinderen Nederlands, maar ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie. Maar de liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend. Langzamerhand winnen de kinderen aan zelfvertrouwen.

Regie: Peter en Petra Lataster

Snelwegkerk (EO)

Het grijze beton waar ieder uur tientallen auto’s overheen razen nodigt niet uit tot rust, maar toch is er op de parkeerplaatsen langs de Duitse snelweg een serene plek te vinden. In Autobahnkapelletjes komen mensen tot rust en leggen ze hun ziel bloot in ‘wensboeken’.

Regisseur: Elsbeth Fraanje

A Family Affair (KRO-NCRV)

Tom Fassaert ontvangt een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige oma Marianne uit Zuid-Afrika. Op dat moment kent hij haar alleen van mythes en overwegend negatieve verhalen. Hij besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera.

Toms oma blijkt een femme fatale, die haar obsessie nu volledig op hem richt. 'A Family Affair' is een documentaire over de emotionele zoektocht naar de verstoorde relaties binnen zijn familie.

Regie: Tom Fassaert

De tegenprestatie (HUMAN)

In de huidige voor-wat-hoort-wat-maatschappij krijg je niet ‘zomaar’ een bijstandsuitkering. In de documentaire 'De tegenprestatie' zien we de ontmoetingen tussen bijstandsgerechtigden en de Rotterdamse ambtenaren bij de Dienst Werk en Inkomen. Wat zijn de resultaten van de tegenprestatie op de werkvloer?

Regie: Monique Lesterhuis & Suzanne Raes