De psyche is een complex doolhof. Zelfs wetenschappers zien nog maar het topje van de ijsberg. 2Doc.nl zet 10 documentaires voor je op een rij die diepgaande inzichten geven in de psychologie, om je wegwijs te maken in bijzondere kronkels die onze hersenen kunnen maken.

Alleen thuis met een dienstwapen

Hoe kan het dat een goed functionerend politieman, een stoere held in zijn eigen actiefilm, in korte tijd veranderd in een bang vogeltje op de bank?

Oud-undercoveragent Peter Paul plaatste afsluiterapparatuur en ging op geheime missies. Totdat hij in een vrije val terecht kwam en met PTSS gediagnosticeerd werd. Nu zit Peter Paul thuis. Hij is afgekeurd en heeft zijn succesvolle carriere achter hem moeten laten.

Regie: Hester Overmars
Omroep: KRO-NCRV

Wat als je nooit in slaap kun vallen? En wat als je juist altijd en overal in slaap valt? In de armen van Morpheus speelt zich af in het grensgebied tussen droom en werkelijkheid. Alleen in de slaap kun je ontsnappen aan de logica van het dagelijks leven. Door te vergeten en te dromen. Maar wat als je slaap zo heftig is dat het je leven overdag ontwricht? In de armen van Morpheus is een ontdekkingstocht naar de schoonheid en de wreedheid van de slaap. Een irrationele wereld waar wij geen vat op hebben, maar die wel vat heeft op ons.

Regie: Marc Schmidt
Omroep: KRO-NCRV

Ze zat in gesloten inrichtingen en kampte met stemmen in haar hoofd. Muzikante S10 heeft een heftig verleden. Muziek maken gaf haar de ruimte om op een andere manier om te gaan met haar psychische situatie. Haar liedjes werden een enorm succes en zo beklom ze al op jonge leeftijd podia als Carré en de AFAS live. Hoe is het om bekend te zijn en daarnaast psychische problemen te hebben?

Regie: Timo Pisard en Kilian Kayser
Omroep: VPRO

Will (55) wordt constant gevolgd, zegt hij. Gestalkt. Er is een complot tegen hem gaande. Om dit te bewijzen, verzamelt hij al sinds 2011 bewijs van zijn "belagers". 

De documentaire Verward is door Wills ogen geschoten. Hij is een van de duizenden verwarde mensen in Nederland waarmee de politie zich de afgelopen tijd moest bemoeien. Het aantal meldingen van verwardheid is in de afgelopen acht jaar verdubbeld naar 90.000. Maar het is ontzettend moeilijk om mensen te helpen die, volgens hen, niet verward zijn.

Regie: Jos de Jager
Omroep: EO

Wraakgedachten hebben we allemaal wel eens, het verlangen om wraak te nemen op diegene die ons leed heeft aangedaan. Maar het blijft meestal bij een fantasie. Er zijn mensen bij wie dit gevoel zo sterk is dat ze een dreiging vormen voor zichzelf en voor hun omgeving. Het zijn wandelende tijdbommen.

Een nieuwe therapie ‘Het Wraakprotocol’ op basis van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) probeert bij mensen met extreem gewelddadig gedrag hun lust tot wraak uit te schakelen. In de documentaire Het Wraakprotocol volgen we oorlogsveteraan Brian (47) en Marian (62) die het wraakprotocol ondergaan.

Regie: Caspar Haspels
Omroep: KRO-NCRV

Terwijl ze balanceert op het randje van een manie, raakt de moeder van jonge maker Vincent Sparreboom verwikkeld in een verdachte internetrelatie.

Vincent neemt de rol van beschermende ouder op zich wanneer hij ontdekt dat zijn moeder te maken heeft met datingscam. In de Makers van Morgen-film Mama Mania worden de omgekeerde rollen van ouder en kind op ontnuchterende wijze zichtbaar.

Regie: Vincent Sparreboom

Deze documentaire is geselecteerd in het kader van Makers van Morgen, het platform voor debuterend documentairetalent van 2Doc.nl

Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, wordt filmmaker Allard Detiger gebeld door de politie. Haar huis is totaal verwaarloosd, buren klagen en professionele hulp is per direct nodig.

Allard neemt een deel van de verantwoordelijkheid van de zorg voor zijn moeder op zich maar raakt hierdoor steeds meer verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd. Naarmate zijn moeders toestand verslechtert vervagen de harde lijnen die Allard bewust had opgebouwd tussen hun. Ook Allard vervalt hierdoor in oude patronen en wordt gedwongen kritisch naar zichzelf te gaan kijken om zo tot acceptatie en liefde voor zijn moeder te kunnen komen en ook te voorkomen dat hij zijn trauma doorgeeft aan zijn eigen jonge dochter.

Regie: Allard Detiger
Omroep: KRO-NCRV

Filmmaker Maasja Ooms volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten. Tijdens de hevige therapiesessies wordt duidelijk hoe gekwetst hij is en hoe ingrijpend de gevolgen zijn van verkeerde afslagen binnen de opvang.

De liefde- en respectvolle camera van Ooms brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Die missie geeft hem de onwrikbare wil om beter te worden en de kracht om zich, hoe moeilijk dat soms ook is, van zijn kwetsbaarste kant te laten zien.

Regie: Maasja Ooms
Omroep: VPRO

Wanneer waan werkelijkheid wordt

Jöran heeft een bipolaire stoornis, dit maakt hem kwetsbaar voor depressies, manieën en psychoses. Hij kan er op dit moment goed mee leven, maar dat is in het verleden wel anders geweest.

Jöran duikt in zijn duistere verleden en gaat in gesprek met de mensen die zijn ziekte van dichtbij hebben meegemaakt. Hoe ga je om met deze stoornis en het onbegrepen gedrag dat daarbij komt kijken? En hoe doorbreek je het taboe dat nog altijd op de ziekte drukt?

Regie: Mark Lindenberg
Producent: Stichting take 4
Omroep: BNNVARA

 

De veertigjarige Ewout kampt met een trauma, maar is zijn vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg kwijtgeraakt. Na een lange zoektocht naar een juiste behandelwijze voor zijn trauma, komt hij uit bij psychedelische MDMA-therapie. De documentaire toont hoe Ewout een weg naar geluk probeert te vinden middels een therapievorm die zich binnen een grijs gebied van de Nederlandse wetgeving bevindt. Brengt het hem de verlossing die hij zoekt?

Regie: Tobias Druijf en Niels Baarden