Het NFF van 2021 zit erop, maar de documentaireliefhebber is bij 2Doc.nl nog lang niet uitgekeken. Welke Gouden Kalfwinnaars blijven de moeite waard om te kijken?

Zie je me, hoor je me (2021)

Dit jaar ging het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire naar 'Zie je me, hoor je me'. De film geeft een unieke inkijk in een verpleeghuis tijdens de eerste coronagolf. Waarin je de intieme beeldbelgesprekken volgt van bewoners van verpleeghuis Het Hendrickszhuys in Amsterdam met de buitenwereld.

Zie op de filmpagina ook het interview met regisseur Anne-Marieke Graafmans.

Regie: Anne-Marieke Graafmans

Ze noemen me Baboe (2020)

De prijs voor Beste Lange Documentaire 2020 ging naar deze film van regisseur Sandra Beerends. Hij viel zelfs twee keer in de prijzen: editor Ruben van der Hammen won met deze film het Kalf voor Beste Montage.

Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt de Javaanse Alima in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje) bij een Nederlandse familie. Daar gaat ze van de kleine Jantje houden alsof het haar eigen kind is.

Bekijk op de filmpagina van deze ontroerende film ook het DocTalks-interview met de regisseur.

Regie: Sandra Beerends

Carrousel (2020)

De prijs voor Beste Korte Documentaire ging naar Carrousel van regisseur Marina Meijer. In haar film volgt ze drie ontspoorde jongens in hun worsteling op weg naar een leven binnen de lijntjes.

In het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans worden jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond weer op weg geholpen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. De mentoren moeten daarbij een enorme hoeveelheid geduld, empathie en doorzettingsvermogen uit de kast halen.

Bekijk op de filmpagina van deze winnende film ook het interview met de maakster.

Regie: Marina Meijer

De waarheid over mijn vader (2019)

De vader van journaliste Clarice Gargard diende onder het schrikbewind van de voormalig president van Liberia, Charles Taylor. In haar ogen was hij een wereldverbeteraar, maar naarmate ze meer ontdekt, slaan de twijfels toe. 

In Liberia onderzoekt ze wat de rol van haar vader was tijdens de burgeroorlog in de jaren '90. Was haar vader uit op macht, of is hij inderdaad de idealistische patriot waar ze altijd zo trots op is geweest? 'De waarheid over mijn vader' is een documentaire over de dunne lijn tussen goed en kwaad in tijden van oorlog. 

Regie: Shamira Raphaëla

Liefde is aardappelen (2018)

Na een sterfgeval in de familie treft filmmaakster Aliona van der Horst tijdens het opruimen van haar moeders geboortehuis op het Russische platteland allerlei foto's en brieven aan waarachter een donkere geschiedenis schuilgaat.

'Liefde is aardappelen' toont een ontroerend en aangrijpend verhaal over hoe haar Russische boerenfamilie vele dramatische gebeurtenissen meemaakte onder het Stalinbewind.

Regie: Aliona van der Horst

The Atomic Soldiers (2018)

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog begon Amerika soldaten te rekruteren om als proefkonijn te dienen bij de ontwikkeling van kernwapens. Een geheimhoudingscontract weerhield hen ervan over hun ervaring te praten. 

In 'The Atomic Soldiers' vertellen de soldaten over de traumatische ervaringen, die grote invloed hebben gehad op zowel lichaam als geest.

Regie: Morgan Knibbe

De kinderen van juf Kiet (2017)

Kiet is een lerares die je ieder kind toewenst. Ze leert haar kinderen Nederlands, maar ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie. Maar de liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend. Langzamerhand winnen de kinderen aan zelfvertrouwen.

'De kinderen van juf Kiet' is een hartverwarmende, grappige en aangrijpende documentaire; een film waardoor je je als kijker weer op de lagere school waant; een ode aan de juf die ieder kind verdient.

Regie: Peter en Petra Lataster

Snelwegkerk (2017)

Het grijze beton waar ieder uur tientallen auto’s overheen razen nodigt niet uit tot rust, maar toch is er op de parkeerplaatsen langs de Duitse snelweg een serene plek te vinden. In Autobahnkapelletjes komen mensen tot rust en leggen ze hun ziel bloot in ‘wensboeken’.

Waar de een bedankt voor een goede voetbalscore, doet de ander een intieme biecht. In de mozaïekvertelling 'Snelwegkerk' worden op integere wijze de persoonlijke verhalen verteld die in de kapelletjes zijn achtergelaten.

Regisseur: Elsbeth Fraanje

A Family Affair (2016)

Tom Fassaert ontvangt een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige oma Marianne uit Zuid-Afrika. Op dat moment kent hij haar alleen van mythes en overwegend negatieve verhalen. Hij besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera.

Toms oma blijkt een femme fatale, die haar obsessie nu volledig op hem richt. 'A Family Affair' is een documentaire over de emotionele zoektocht naar de verstoorde relaties binnen zijn familie.

Regie: Tom Fassaert

De tegenprestatie (2016)

In de huidige voor-wat-hoort-wat-maatschappij krijg je niet ‘zomaar’ een bijstandsuitkering. Je moet er wat voor doen. De gemeente Rotterdam kent al lange tijd een verplichte tegenprestatie: iedereen, ongeacht opleiding of leeftijd, moet in deze stad iets terugdoen voor zijn uitkering.

In de documentaire 'De tegenprestatie' zien we de ontmoetingen tussen bijstandsgerechtigden en de Rotterdamse ambtenaren bij de Dienst Werk en Inkomen. Wat zijn de resultaten van de tegenprestatie op de werkvloer?

Regie: Monique Lesterhuis & Suzanne Raes

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl