Flink balen voor elke muziekliefhebber die uitkeek naar een zomer vol intieme concerten en grootse festivals: ook op dit gebied gooit het Coronavirus roet in het eten. Gelukkig hebben we de documentaires nog. Bekijk hier een selectie van muzikale hoogstandjes uit het rijke archief van 2Doc.nl.

Om de wereld in 50 concerten

In 2013 reist het Koninklijk Concertgebouworkest de hele wereld rond om hun 125-jarig bestaan te vieren: vijftig concerten gaf het orkest maar liefst, verspreid over zes continenten. Regisseur Heddy Honigmann landt met het orkest in Buenos Aires, Soweto en Sint-Petersburg en laat zien hoe de musici van het Concertgebouworkest de harten van mensen in andere culturen veroveren.

Regie: Heddy Honigmann

Devils Pie - D'Angelo

De Nederlandse documentairemaker Carine Bijlsma volgt D'Angelo tijdens de tournee van zijn album Black Messiah. Dit album was zijn eerste album in 14 jaar, na Voodoo uit 2000. In de tijd tussen de twee albums raakte hij in een spirituele crisis door zijn status als superster, wat zich uitte in meerdere tragedies en keerpunten in zijn leven.

Lees ook het interview met de regisseur.

Regie: Carine Bijlsma

 

Rocknrollertjes

Al jaren vormen de drie beste vrienden Sia (15), Bas (14) en Vince (13) samen de psychedelische rockband Morganas Illusion. Maar sinds kort is alles anders: Sia heeft een depressie en Bas en Vince oefenen nu zonder hem. Dat vinden ze niet alleen saai, maar ook zet het de toekomst van de band op het spel. Staan ze ooit nog met z'n drieën op het podium? Een jeugdrockumentary over vriendschap, opgroeien en de kracht van muziek.

Bekijk ook het interview met de regisseur.

Regie: Daan Bol

Mister Soul – A Story about Donny Hathaway

Deze documentaire over Donny Hathaway daalt af naar de ziel van de legendarische Amerikaanse soulzanger, die door vele muzikanten wordt gezien als een inspirator en genie. Ten tijde van zijn grootste successen kreeg hij de diagnose paranoïde schizofrenie, wat hem er niet van weerhield harmonieuze muziek te blijven maken. Hoe balanceerde hij tussen zijn gekte en genialiteit. Kan er zoiets bestaan als te veel talent?

Regie: David Kleijwegt 

Ronnie Flex, alleen met iedereen

Hiphop is de nieuwe mainstream. Ronnie Flex is de huidige frontman van een nieuwe generatie Nederlandse rappers en momenteel bezig met een nieuw album. Deze 3Doc portretteert Ronnie tijdens een belangrijke periode in zijn leven: het maken van zijn tweede album en zijn zoektocht naar zijn muzikale identiteit. Ook zie je Ronnie in zijn privé omgeving. Een jongen die zich graag terugtrekt en alleen is te midden van alle mensen om hem heen.

Bekijk ook De vlucht van Ronnie, een nieuw portret over de rapper uit 2019.

Regie: Sasha Vermeulen

Mr. Pinkpop

Pinkpop is onlosmakelijk verbonden aan Jan Smeets, één van de vier oprichters en al meer dan veertig jaar directeur. Pinkpop is zìjn dorpje, waarover hij drie dagen per jaar als een strenge burgemeester regeert. Mr. Pinkpop blikt terug op het ontstaan van het festival en naar de editie van 1985, toen Pinkpop bijna failliet ging. Concertorganisator Mojo schoot te hulp, maar Jan Smeets moest vervolgens wel de programmering uit handen geven. Een pijnlijke concessie, zo blijkt. Sindsdien vecht Smeets tegen krachten die het festival dreigen te overvleugelen. Wat drijft deze man?

Regie: Jaap van Eyck

Wognum

Al tien jaar lang bezoekt de 42-jarige Matthijs gabberfeesten. Na jaren van raven en stampen merkt hij dat het leven buiten de gabberscene begint te lonken. Filmmaker Tim Bary volgt Matthijs. Hun relatie loopt niet lekker en Matthijs vindt het vooral prettig tussen zijn modeltreintjes op zolder. Ondertussen achtervolgt zijn grote droom hem: het liefst werd hij pianist. Wognum laat zien hoe de gabber heen en weer geslingerd wordt tussen de wereld van hardcore en de klassieke muziek.

Regie: Tim Bary

Boudwijn de groot - kom nader

In deze documentaire neemt Boudewijn de Groot op het podium afscheid van zijn hits en werkt hij aan nieuwe, vaak zeer persoonlijke, nummers. Voor het eerst laat hij een camera toe achter de schermen en in zijn privédomein. Zijn kinderen en vrienden beschouwen de halve eeuw leven en carrière, waarbij zij zich verbazen over het raadsel dat Boudewijn ook voor hen nog steeds is. De film maakt een muzikale roadtrip door de tijd en onderzoekt wie deze in zichzelf gekeerde man eigenlijk is.

Regie: Suzanne Raes

Typhoon, blues & blessings

Typhoon, de artiest die in korte tijd heel Nederland veroverde met zijn muziek, werd vijf jaar lang met de camera gevolgd door zijn beste vriend en huisgenoot. Het resultaat is een goudeerlijke en hartverwarmende documentaire over twee vrienden van wie er één in een baan om de aarde wordt gelanceerd en de ander in verbazing toekijkt.

Regie: Herbert Alfonso

Trapped in a city of a thousand mountains

In de Chinese metropool Chongqing proberen rappers uit te vinden wat wel en niet kan sinds er nieuwe censuur is uitgevaardigd, die iedere vorm van improvisatie verbiedt. Zangeres Lady Duck laat de hiphopwereld en bijbehorende undergroundcultuur van haar stad zien en gidst de kijker door nachtelijk Chongqing. Eeuwenlang was de aan de Yangtze gelegen metropool Chongqing een inspiratie voor dichters en artiesten. Nu het de snelst groeiende en dichtstbevolkte stad van China is, is het staatstoezicht onontkoombaar.

Regie: David Verbeek

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Een documentaire over het mysterie van muziek, de betovering en de bijzondere wisselwerking tussen Reinbert de Leeuw en jongere generaties musici. 'Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen', zegt Reinbert de Leeuw. Regisseur Cherry Duyns volgt hem vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en solisten Joanne Lunn, Delphine Galou, Christopher Watson, Tomáš Král, Andreas Wolf, Benedikt Kristjánsson, tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

Bekijk hier de aflevering van Regisseur aan de keukentafel, waarin Chris Kijne in gesprek gaat met de regisseur.

Regie: Cherry Duyns

Goin' Rectal

Vijf jongensdromen. Eén glamrockband. Ondanks bloed, zweet en tranen weten de Rectum Raiders maar niet door te breken. Hun muziekcarriere brengt niet genoeg brood op de plank en de bandleden hebben naast hun komkommer-zuigende, rock 'n rollende bestaan een leven met burgerlijke verantwoordelijkheden. Tussen studies en banen door, ploeteren de vrienden om van dit jaar, hèt jaar van de Rectum Raiders te maken.

Regie: Dennis Alink

Meer tiplijstjes